Prirodno bojenje jaja (u crvenom kupusu) / Naturally Dyed Eggs


Omiljen način farbanja jaja mi je definitivno farbanje u lukovini i ukrašavanje travčicama i cvetićima (kao ovde), zatim sledi "farbanje" metodom izbeljivanja koja mi se isto jako dopada (recept je ovde), a i eksperimentisanje sa svim drugim prirodnim metodama mi je o.k. Ne volim farbe iz kesica i razne veštačke stvari kada nam već priroda nudi toliko toga...


Par puta sam, doduše, probala da farbam jaja u crvenom kupusu ali nije mi polazilo za rukom tako da sam bila jako iznenađena kada sam sada za par sati držanja jaja u rastvoru dobila ovu teget boju... A bila bih presrećna i sa nekom jedva plavom ;)
Za ovu metodu treba malo više vremena i strpljenja (da se jaja i tečnost za farbanje dobro ohlade) ali nije to ništa komplikovano i vredi biti strpljiv...


Potrebno je:
(za 10-20 jaja)

10-20 jaja sa belom ljuskom 
1 kašičica soli
1 srednja glavica crvenog kupusa
2 l vode
150 ml sirćeta
1-2 kašičice kokosovog ulja
2 kese za zamrzivač (od 1 l)
1 četkica



Način pripreme:
Priprema boje za jaja: U šerpu sam stavila grubo seckan crveni kupus, nalila sa 2 l vode i sipala 150 ml sirćeta. Kuvala sam na umerenoj vatri (poklopljeno) oko 2 sata. Posle tog vremena procedila sam tečnost u više tegli ili neku šerpicu (ili gde će te već staviti jaja) i kada se ohladilo na sobnu temperaturu stavila u frižider da se skroz ohladi (najbolje preko noći).


Priprema jaja: Jaja sam izvadila iz frižidera par sati pre kuvanja (da poprime sobnu temperaturu) a onda stavila u šerpu (u jednom sloju), nalila hladnom vodom, stavila kašičicu soli i na laganoj vatri polako zagrevala... Kada je provrilo (a trebalo je skoro 40 minuta) kuvala sam 10-ak minuta na laganoj vatri (a sve to da ne bi pukla) a onda jaja prebacila u ledenu vodu i držala ih tu 10 minuta (svaki čas menjajući vodu da bude ledena sve vreme)(da bi se lakše ljuštila). Izvadila sam jaja iz vode, prebrisala i vratila u frižider da se skroz ohlade. (ovo isto možete uraditi dan ranije).

Farbanje jaja: Kao metodu šaranja jaja koristila sam kokosovo ulje i sad deo jaja sam "šarala" tako što sam ruke stavila u dve kese za friz, premazala ih blago sa malo kokosovog ulja (kese) pa blago uzimala jaje po jaje (da se kokosovo ulje zadrži tu i tamo nasumično) i prebacivala ih u teglu sa farbom. Deo sam četkicom šarala sa otopljenim kokosovim uljem a možete i malo poprskati jaja i onda stavljati u farbu pa u frižider.


U "farbi" sam ih držala od pola sata (za ova svetlija) do par sati za ovu teget varijantu.
I znači kada sam jaja izvadila iz boje stavila sam ih na rešetku (na sobnoj temperaturi) da se skroz osuše (a kokosovo ulje malo omekša) a onda kuhinjiskom salvetom prebrisala jaja tj. skinula višak kokosovog ulja i u isto vreme nauljila jaja da budu sjajnija.


I to je to... Pustite mašti na volju što se tiče šaranja sa kokosovim uljem a i u zavisnosti od dužine držanja jaja u "farbi" dobićete različite nijanse plavo-zelene boje...
Savet: Ako ne možete da nađete jaja sa belom ljuskom onda pre početka farbanja ovom metodom možete da ih izbelite metodom odavde.


3 comments:

Anonymous said...

Baš danas biram na jutjubu razne metode za šaranje jaja i videh i ovu. Prvo me iznenadilo koliko je voda ljubičasta a jaja plava. Zaista divno izgledaju što se iz priloženog može i videti.

JA U KUHINJI... said...

Dubravka Belogrlic: Posuda u kojoj je boja je crne unutrašnjosti tako da se prava boja baš i ne vidi ali jeste onako tamno-tamno crveno ljubičasta... a jaja budu plavkasto želena :)

Anonymous said...

Prelepo, Olja! Bas u tvom stilu!

Post a Comment