Čoko-karamel torta / Fudge Caramel Cake


Našoj slatkici za njen "Sweet Sixteen"... Tako čokoladna, sočna, karamelasta... Savršena!


Potrebno je:
(za tortu prečnika 22 cm)

za kore:
2 x 50 g mlevenih, pečenih, lešnika
2 x 45 g šećera
2 x 3 jaja
2 x 12 g kakao praha

za karamel krem:
200 g šećera
90 g putera
120 g slatke pavlake
100 g pečenih lešnika

za čokoladni krem:
500 ml slatke pavlake
350 g čokolade za kuvanje

za dekoraciju:
50 g bele čokolade
malo grubo seckanih lešnika


Način pripreme:
Lešnike sam stavila u pleh na papir za pečenje i pekla 10-ak minuta na 180 stepeni. Kada su se prohladili malo sam ih protrljala (da im se skine ljuska) i 100 g samlela a ostale grubo iseckala. (Ako ste kupili pečene lešnike onda samo 100 g sameljite a ostatak iseckajte).


Priprema karamela: Dan pre nego što ću slagati tortu napravila sam karamel krem, da bih bila sigurna da će se sve stisnuti onako kako treba. Znači u šerpicu sam stavila šećer i stalno mešala dok se nije skroz istopio i poprimio boju svetlog karamela. Dodala sam zatim, na kockice, seckan puter i stalno mešala minut pa dodala i pavlaku (pažljivo jer prska) i kuvala još oko minut-dva. Procedila sam karamel (za slučaj da se neka kuglica šećera nije otopila) u hladnu posudu i ostavila na sobnoj temperaturi sat-dva a onda preko noći u frižideru. 


Priprema kreme od čokolade: I ovu kremu sam pravila dan ranije, takođe da bi imala vremena dobro da se stisne tj. da ja znam na čemu sam. U šerpicu sam stavila slatku pavlaku pa kada je bila taman da provri dodala sam lomljenu čokoladu i sve zajedno na umerenoj vatri kuvala oko 5 minuta, stalno mešajući. Presula sam kremu u hladnu šerpicu i kada se prohladila stavila preko noći u frižider.


Pravljenje kora: Ja sam pekla 2 kore i zato su mere u sastojcima puta 2 a ako pravite jednu pa je sečete na pola vi onda samo saberite sve sastojke. Znači umutila sam dobro belanca, dodala šećer a nešto kasnije i žumanca. Isključila sam mikser i lagano ručno umešala mlevene lešnike koje sam pomešala sa kakaom.
Smesu sam izlila u okrugli kalup prečnika 22 cm obloženog papirom za pečenje (koji sam prethodno pokvasila da bih ga mogla lepo namestiti). Pekla sam koru 17 minuta na 200 stepeni. 
Ponovila sam taj postupak i sa drugom korom. 
Kore nisam skidala sa papira dok se nisu skroz ohladile tj. dok nisam krenula da slažem tortu.


Slaganje torte: Karamel i čokoladni krem sam izvadila iz frižidera oko pola sata pre slaganja torte da se malo "opuste". U karamel krem sam dodala seckane lešnike.
Na tanjir sam stavila jednu koru pa karamel krem od gore i razmazala (ali ne do ivica kore da ne krene da se preliva), onda sam stavila drugu koru i od gore i sa strane raspodelila čokoladnu kremu. 
Tortu sam dobro ohladila tj. stavila je u frižider da prenoći.


Ukrašavanje: Pošto ne volim "veštačke" i preterane dekoracije torti jednostavno sam je ukrasila sa malo listića bele čokolade i malo seckanih lešnika, a vi pustite mašti na volju ;)


Napomena: Ako želite da vam torta bude "kao pod konac" kada je premažete čokoladnom kremom i malo ohladite lepo je poravnajte tj. bolje reći uglačajte tako što nož stavite pod vrelu vodu, obrišete ga krpom i onda ravnate tortu... Isto tako kad sečete tortu poželjno je da zagrejete nož, prebrišete i sečete jer će na taj način rez biti lep...


Savet: U karamel krem možete dodati malo ulja koščica šljive za notu ukusa marcipana ili malo ruma ili kore narandže... Isto tako u karamel možete dodati i kikiriki umesto lešnika (mi smo na kikiriki alergični tako da nemamo tu opciju)... I naravno da umesto lešnika može ići badem, orah...

11 comments:

Tanja Leković said...

Srećan rođendan!!!

JA U KUHINJI... said...

Hvala Tanja i u njeno ime ;)

Ana said...

Srećan rođendan slatkici :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala Ana 😘

Anonymous said...

Srecan rodjendan slatkici! Dobila je tortu koja je bas kao i ona - predivna!

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Srećan vam rođendanac draga moja! :* <3

JA U KUHINJI... said...

Hvala Sladoled 😃💜

JA U KUHINJI... said...

Hvala Gago 😘😘

Laka kuharica said...

Ovakve torte su zakon!

Unknown said...

pravila sam p-o Vasem receptu i imala puno problema.Nigde niste naglasili da pavlaka koja se sipa za karamel sos ne sme da bude hladna niti da se sipa odjedanput-naravno secer se stvrdnuo a nije prskalo kako navodite ,kao kad se pravi serbet s tim sto je sad takav secer jos teze bilo rastopiti jer je vec dodat maslac-mislim da bi bolji redosled bio pavlaka pa maslac.Takodje sipala sam ne 120 ml vec 250 ml slatke pavlake i opet je krem koji se sutradan maze bio jako gust i tezak za razmazivanje-iako je stajao na sobnoj temperaturi ne pola vec 2 sata. Kanije sam pogledala slicne recepte na netu -svugde u karamel sos ide i voda ,a kao sto sam mislila prvo se sipa slatka pavlaka pa maslac.Zao mi je ako vam moj komentar ne prija ali ovo je ziva istina

JA U KUHINJI... said...

Tamara Lazic: Ne znam šta je krenulo po zlu ali normalno je da se šećer u trenutku dodavanja slatke pavlake (prave a ne biljnih zamena ili one za kuvanje) stvrdne (a i prska) a onda polako i otopi... zato i ima komentar da se eventualno procedi da nema "grudvica" šećera koje se nisu otopile... Dodavanje putera nisam primetila da ima veze kada se dodaje a o vodi zaista nema govora... I karamel kao što se vidi na fotografijama bude na granici "tečnog"... Za pavlaku nisam primetila da ima veze da li je hladna ili ne... ja koristim direktno iz frižidera i nikada nisam imala problema...tako da onda nisam mogla da napomenem bilo šta vezano za nju.
Jako mi je žao što ste imali problema pri pripremi ali ja zaista pravim tako kako sam napisala i uvek se trudim da napomenem sve ono što smatram bitnim, ali očigledno da sam trebala biti još preciznija i drugi put ću se potruditi da zaista i budem.
Srdačno i svako dobro vam želim!

Post a Comment