Rolovana svinjetina sa suvim šljivama


Jelo za svečanije prilike ili nedeljni ručak koje je gotovo za sat vremena i to bez mnogo "petljancije". Kombinacija mesa i suvih šljiva nama je zaista super i uzgred to je jedina varijanta u kojoj slatkica jede šljive ;)


Potrebno je:
(za 4-6 osoba)

za meso:
1-1,5 kg svinjskog karea u komadu
100 g pečenice, pršute ili pancete (tanko sečene)
200 g suvih šljiva bez koščice
50 g omekšalog putera
himalajska so, biber
2 glavice crvenog luka
1 glavica belog luka
malo maslinovog ulja
oko 50-100 ml crvenog vina


za pire:
1 kg krompira
50 g putera
oko 100 ml toplog mleka
himalajska so
svež, sitno seckan vlašac


za kukuruz:
500 g kukuruza
kockica putera
40 g parmezana
malo seckanog vlašca
himalajska so


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam odvojila od eventualnih žilica i isekla u jedan veliki pravougaonik (kao na ovoj fotografiji), izlupala ga, posolila, pobiberila, namazala puterom, poređala sloj pečenice, zatim stavila grubo mlevene suve šljive, urolala i vezala kanapom.


U tiganj sam stavila malo maslinovog ulja, zapekla meso sa svih strana, izvadila ga na trenutak, stavila luk seckan na rebarca, vratila meso, sipala malo crvenog vina, sečenu glavicu belog luka i stavila u rernu na 220 stepeni na 45 minuta. S vremena na vreme okretala sam meso i vodila računa da tečnost skroz ne ispari (po potrebi dodajte još malo crvenog vina).


Posle 45 minuta izvadila sam tiganj iz rerne, prekrila ga alu folijom i ostavila da odmori 10-ak minuta a onda izvadila kanap i meso iseckla na tanke šnite te servirala sa prilozima.
Krompir pire sam napravila na klasičan način s tim da sam na kraju dodala sitno seckan vlašac. A kukuruz sam obarila u dosta slane vode, procedila ga, dodala kockicu putera, parmezan i vlašac, dobro promešala i servirala.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

4 comments:

Anonymous said...

Uz ovako raskosnu roladu, meni je pogled ostao na kukuruzu. Dobra ideja, da se pripremi sa parmezanom, vlascem i puterom. A iako nisam ljubitelj mesa, meni ova rolada izlgeda bas kao savrsen predlog za fini gurmanki rucak ili veceru.

Unknown said...

Cao, jel sme mozda da se koristi onaj obican braon kanap kupljen u prodavnici alata I slicnog???? :-)

JA U KUHINJI... said...

Tamara Koš: Može :)

Unknown said...

E onda ce recept biti isproban danas. Hvala
Pozzz

Post a Comment