Pečeni krompir sa sosom od spanaća i rukole


Krompir volimo u raznim oblicima i često pri pečenju nekog komada mesa greh je ne staviti ga u onu božanstvenu moču da se peče. Mada i ovako volim da ga kombinujem na razne načine. Ovog puta u kombinaciji sa domaćim sosom od spanaća i rukole. Jako fino, kao prilog a možda i glavno jelo...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 kg mladog krompira
50 g mladog spanaća
50 g sveže rukole
šaka (oko 50 g) sirovog badema
40 g parmezana
1 čen belog luka
kora pola limuna
50 ml maslinovog ulja
himalajska so
malo putera 


Način pripreme:
Priprema sosa od spanaća i rukole: U električnu seckalicu stavila sam rukolu, spanać, badem, beli luk, parmezan, so, koru limuna i malo maslinovog ulja pa pulsno miksala dok se sve nije fino ujednačilo. Pred kraj miksanja dodala sam i "mrvicu" hladne vode.



Priprema krompira: Krompir sam dobro oprala i isekla na četvrtine, ostavljajući koru. Kovala sam ga u dosta slane vode 15-ak minuta tj. dok nije krenuo da bude mekan (ali ne skroz). Procedila sam ga i stavila na pleh, dodala malo putera i pekla s vremena na vreme mešajući oko 45 minuta na 200 stepeni tj. dok krompir nije potpuno omekšai i porumeneo.
Preručila sam ga u šerpu, dodala par kašika domaćeg sosa ala pesto i servirala sa piletinom sa šampinjonima (recept ide ovih dana).




Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

3 comments:

Anonymous said...

Kako ovo sve lepo izgleda - i serpice i ono sto je u njima. Ovo dodje kao neki fini pesto. Prelepo!

Laka kuharica said...

Joj, baš fino i drukčije. Odlična ideja.

Anonymous said...

Ako ga samo pečem onda najradije u pačijoj masti. Ovo je interesantan sos

Post a Comment