Pasta sa bundevom / Pumpkin Alfredo Recipe


Sezonski recept koji me baš iznenadio jednostavnošću i stojevitošću ukusa. Bundevu i ovako volim ali ova pasta mi je zaista nekako "legla" i mislim da bi se svidela i onima koji nisu ljubitelji bundeve... Recept za svaku preporuku.
I u suštini, ako već imate pripremljen pire od bundeve (u frizu recimo), jako se brzo sprema...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 manja hokaido bundeva (a može i neka druga)(oko 600 g očišćene)
500 g paste po izboru
malo maslinovog ulja
2-3 čena belog luka
200 ml kokosovog mleka (pola konzerve) (ili 250 ml slatke pavlake)
himalajska so, biber
malo muskatnog oraha
vezica sveže žalfije
malo parmezana za serviranje


Način pripreme:
Manju bundevu presekla sam na pola, očistila od semenki i vretenestog središnjeg dela, poprskala sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila u rernu na 220 stepeni na 40-50 minuta tj. dok bundeva nije omekšala. Kada se malo prohladila skinula sam koru i propasirala je. (Ovo možete uraditi i sa većom količinom bundeve pa zamrznuti u pakovanjima od po 250 ml i onda koristiti po potrebi).


Pastu sam stavila da se kuva po uputstvu sa pakovanja a u međuvremenu sam napravila sos tj. u dubljem tiganju, na malo maslinovog ulja, ispekla sam čenove belog luka (koje sam isekla na 3-4 dela), kada su porumeneli izvadila sam ih na tanjirić (i kasnije koristila kao dekoraciju) a u tiganj stavila pire od bundeve i kokosovo mleko te promešala i krčkala par minuta, malo posolila, dodala muskatnog oraha i sos je bio gotov.


Kada je pasta bila gotova procedila sam je i stavila u sos (malo vode od kuvanja paste sačuvajte za svaki slučaj pa ako vam je sos suviše gust dodajte i malo te vode u pastu), dobro promešala i odmah servirala. Od gore sam naseckala svežu žalfiju, posula sa malo parmezana, stavila po koji listić pečenog belog luka i eventualno  prelila sa malo ulja od bundeve ili gustog aceto balsamica (isto se super slaže).

1 comments:

Anonymous said...

Obozvavam i bundevu i pastu, a ovu kombinaciju nisam do sad probala. Uvek postoji prvi put!

Post a Comment