Turska pizza / Turkish Pide


Volim pomalo neobične tj. neuobičajene kombinacije začina, ukusa... Ono što ovde odudara od uobičajenog je limun kojim se polije pizza, nana koja se služi pride i gusti jogurt u celoj priči. Mi smo još sve doooobrooo zaljutili ali to je sad ekstra stvar ličnog ukusa. Sve u svemu jako fino... 
Od gore ako želite možete razbiti jaje, možete dodati i malo topljivog sira ili posle pečenja fete ali i bez tih "dodataka" je savršena.


Potrebno je:

za testo:
1 jaje
120 ml gustog jogurta
120 ml tople vode
3-4 kašike maslinovog ulja
kesica suvog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
1 ravna kašičica himalajske soli
oko 450-500 g brašna

za fil:
malo maslinovog ulja
1 veća glavica crvenog luka
1 crvena paprika
500 g mlevene junetine
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 paradajz
malo himalajske soli, bibera
1/2 ravne kašičice kumina
1/2 ravne kašičice korijandera

za preliv od jogurta:
250 ml gustog jogurta
sok pola limuna
kašika seckane, sveže, mente
malo himalajske soli
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mečanje stavila sam jaje, gusti jogurt, mlaku vodu, kvasac, šećer, so i maslinovo ulje pa sve blago promešala a onda dodavala malo po malo brašna dok nisam zamesila fino i glatko testo, mesila sam ga par minuta a onda stavila u nauljenu činiju, prekrila providnom folijom i ostavila da naraste (oko sat vremena).


Priprema fila: Liveni tiganj sam dobro zagrejala pa stavila malo maslinovog ulja i crveni luk sitno seckan. Mešala sam dok luk nije porumeneo pa dodala sitno seckanu crvenu papriku a posle par minuta i meso. Sve sam dobro mešala i kada je meso krenulo da rumeni smanjila vatru, dodala koncentrovani paradajz, seckan paradajz (oljušten i bez semenki), so, biber, kumin, korijander i malo jako ljute tucane paprike. Sve sam još kratko prodinstala a onda ostavila da se prohladi.


Slaganje: Testo sam podelila na 4 dela, svaki rastanjila u pravougaonik dužine pleha (a širine 15-ak cm), raspodelila fil, krajeve testa prebacila ka sredini a na krajevima spojila, stavila u dva pleha (na papir za pečenje) i u rernu na nivo 2 i 4 i na program 3d topli vazduh... rernu sam predhodno zagrejala na najjače i pekla sam nekih 15-ak minuta tj. dok testo fino nije porumenelo. 
Ako ćete dodavati jaje stavite ga 4 minuta pre kraja a siru je dovoljno i 2 minuta da se istopi a ne prepeče...


Pizze sam izvadila iz rerne i servirala sa kriškom limuna, malo svežeg crvenog luka, malo listića sveže nane i prelivom od gustog jogurta.
Preliv od gustog jogurta sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za preliv.
Ako ste ljubitelj ljutog samo da napomenem da smo mi koristili ovu tucanu, LJUTU, papriku gde je jako malo potrebno za "pristojnu" ljutinu a nema onog (meni) gadnog ukusa koji prati neke vrte tih eksta ljutih papričica ;)

3 comments:

Laka kuharica said...

Joj, ovo je savršeno i bilježim! Volim turska jela, a priprema nije dugočasna za tijesto. Super!

Anonymous said...

Znam jednog cetrnaestogodisnjaka koji bi mogao da zivi na turskoj pizzi. Ako nista drugo, zbog njega cu ispobati :-)

prekratakdan said...

Odlično i neobično!

Post a Comment