Čorba od pečenog paradajza


Vreme je paradajza i treba ga iskoristiti, možda kroz jednu ovako gustu i bogatu (ukusom) čorbicu. Pečenjem paradajz pusti svoju slast i dobije notu roštiljskog ukusa koji celu čorbicu uzdiže na viši nivo. 
Inače ovako pripremljen paradajz možete spremiti i za zimu, spakovati u kese za friz i zamrznuti pa vaditi po potrebi kada pravite čorbicu, sos za pastu, ćufte u paradajz sosu, umakalicu na bazi paradajza, premaz za meso... ili šta već... A dobar je i samo da ga stavite na hleb direktno iz pleha i uživate uz još malo maslinovog ulja od gore tj. iscedite beli luk na prepečeni hleb, stavite pečeni paradajz i prelite sa mrvom maslinovog ulja... Nego da se vratim receptu za čorbicu...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 veća glavica crvenog luka
3-4 čena belog luka
500 g paradajza 
2 mlade šargarepe
pola korena manjeg celera (ja nisam imala ovog puta ali ako imate svakako stavite)

za preliv:
70 ml maslinovog ulja
1 kašičica ljute tucane paprike
1 rendani čen belog luka
malo himalajske soli


i još:
malo maslinovog ulja
1 kašika koncentrovanog paradajza
500 ml soka od paradajza + vode po potrebi
2 kuvana kukuruza tj. oko 200-300 g
1 avokado
malo peršun lista
oko 100 g topljivog sira
10-ak tortilja


Način pripreme:
U pleh sam stavila paradajz sečen na pola, luk sečen na četvrtine, čenove belog luka (sa sve korom) i šargarepicu sečenu na prutiće. Sve sam prelila mešavinom maslinovog ulja, tucane paprike i soli i stavila u rernu na 220 stepeni na sat vremena. Pred kraj sam uključila program grila da se povrće dodatno malo zapeče a onda izvadila iz rerne, prekrila alu folijom i ostavila da se prohladi.


U šerpi sam na malo maslinovog ulja propržila kašiku koncentrovanog paradajza, dodala seckanu (pečenu) šargarepu a onda i smiksan paradajz (u električnu seckalicu sam stavila pečeni paradajz, bez ljuske, luk i isceđen beli luk pa sve dobro smiksala, dodala malo vode pa opet smiksala). Krčkala sam par minuta pa dodala sok od paradajza, kuvani kukuruz i malo soli i šećera pa sve zajedno krčkala nekih 10-ak minuta. Po želji možete dodati i vode i razredite čorbicu do željene gustine.


Čorbicu sam sipaka u lončiće tj. posude koje mogu u rernu, obilato posula rendanim sirom i stavila u rernu na 5 minuta tj. dok se sir nije istopio.
Kada sam čorbicu izvadila iz rerne posula sam je seckanim avokadom, prelila sa malo preostalog začinjenog maslinovog ulja i poslužila uz pečene tortilje.


Savet: Tortilje sam iseckala na male trougliće, premazala maslinovim uljem sa obe strane i ređala na papir za pečenje pa pekla u rerni na 180 stepeni oko 6-7 minut tj. dok blago nisu krenule da rumene... pazite jer brzo pregore.


2 comments:

Laka kuharica said...

Juha mora da je divna! Ja sam malo lijena peči to sat vremena na tako visokoj temperaturi, još je vruče, ali vjerujem da se isplati. Prekrasna prezentacija (kao i uvijek)!

Anonymous said...

Savrseno! Nadam se da moze i sa ovim poluplasticnim paradajzom kojeg mi imamo. Kad probam - javljam!

Post a Comment