Vodopad Lisine - Pastrmka u belom vinu sa bademima


Lisine su jedno od mesta u "okolini" gde možete provesti prelep dan a ne treba vam specijalna fizička kondicija tj. možete ići i sa malom decom ili starijim članovima porodice. Mesto je fino ušuškano u prirodu, voda na sve strane teče i hladi vruć letnji vazduh a i huk vode nekako oporavlja dušu i telo. 

Da li i vi na ovoj fotografiji vidite lice čoveka sa brkovima, bradom i dugom sedom kosom?

Odmah u blizini vodopada nalaze se i brojni restorani gde obavezno treba jesti pastrmku jer drugo je greh... Doduše i domaći hleb pečen pod sačem sa kajmakom je savršenstvo pa sad... 
U svakom slučaju dođite gladni, prošetajte se okolinom, uživajte u mnoštvu vode koja teče na sve strane (možete poneti i čašu pa zahvatiti i piti vodu direktno iz izvora), u zelenilu, prirodi a onda sedite i prepustite se uživanju u lokalnoj hrani. Naravno količina vode zavisi od doba godine i najviše je ima u proleće...



A kako stići do ovog rajskog mesta? Od Beograda auto putem idete do isključenja kod Svilajnca a onda preko Despotovca do Lisina. Trebaće vam nešto jače od 2 sata da stignete. (putanju možete detaljno naći ovde). (U blizini je i Resavska pećina koju takođe obavezno trebate posetiti ali o njoj u sledećem postu).
I da, nije samo vodopad to što se ima videti, tu je i vrelo... Ma samo pratite vodu i uživajte :)



Mi kao recept naravno nudimo pastrmku, ovog puta u belom vinu i sa bademima... Savršena je a tako se lako pravi... Prilog može biti po želji, mi smo ovog puta ispekli mlado povrće tj. krompiriće, špargle i šargarepu a vi prema ukusu. I masnoću koju sam koristila ovog puta bila je puter jer se on tako fino slaže sa pastrmkom ali ako želite postan obrok puter zameniti dobrim maslinovim uljem, isto će biti super.



A kad sam već pomenula maslinovo ulje vreme je da proglasimo dobitnika Filippo Berio Ekstra Devičanskog maslinovog ulja i Filippo Berio Pesta Genovese. Dobitnik je: Danijela Bekčić sa komentarom:

Danijela Bekčić said...
Maslinovo ulje je jako zastupljeno u ishrani nase porodice! Najcesce ga koristimo u salatama, kada pripremamo bruskete, ribu, kada pecem integralne hlebove, takodje pripremam sir u ulju sa belim lukom i papricicama, zalivam njime peceni paradajz koji poslazem u teglicu, stvaljam ga u corbe pre serviranja... ma koristimo ga na hiljade nacina :) nela_bekcic@yahoo.com

Molila bih Danijelu Bekčić da mi što pre pošalje adresu na koju šaljemo paket.


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za ribu:
4 očišćenje, sveže, pastrmke (svaka od oko 350 g)
2-3 glavice mladog (a "velikog" ) luka
50 - 100 ml belog vina
50 - 70 g putera
šaka badema
himalajska so
dimljena, ljuta, paprika

za prilog:
1 kg mladih krompirića
5 - 6 mladih šargarepa
100 - 200 g špargli
50 - 70 g putera
himalajska so


Način pripreme:
Krompiriće sam dobro oprala, isekla na pola i stavila u tepsiju, od gore stavila kockice putera, posolila i stavila u rernu na 200 stepeni na 30 minuta.
U međuvremenu sam pripremila ribu tj. dobro je oprala, očistila, namazala otopljenim puterom spolja i unutra i dobro nasolila. U četvrtastu tepsiju na dno stavila sam luk sečen na kolutove, na to sam stavila pripremljene pastrmke a od gore po koji kolut limuna i posula malo ljute, dibljene, paprike, te zalila sve sa malo belog vina.



Posle 30 minuta pečenja krompirića ubacila i tepsiju sa ribom u rernu, uključila program 3d toplog vazduha, u krompiriće dodala šargarepe i šparglu i sve zajedno pekla još 20 minuta, onda na pastrmke stavila seckani badem i pekla još jedno 5 minuta.
Malo sam sačekala da se sve "odmori" a onda servirala.



Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

7 comments:

Anonymous said...

Božanstveno! *The Face Of God* (druga fotka i drugi gif - jasno se vidi i kada se jednom primeti teško da se može nešto drugo videti). Neverovatno! Skroz sam odlepila! :)
Priroda je očaravajuća...
Sanja

Vesna Nesic said...

Stvarno bi bila šteta ovo ne obići a tako je blizu! Hvala ti na detaljnim uputstvima. Koja lepota!

Recept je lep, lagan, super za leto!

Laka kuharica said...

Divna priroda i divna klopa! Ovakve jednostavne, a fine, tj. profinjene, recepte najviše volim. Bilježim!

Petra Kranjica said...

Prekrasna priroda i odličan ručak, pa kaj više treba?!

jubistacha said...

Ja na drugoj fotki vidim samo slap i dugu ;)
Mjesto je idealno za jednodnevni izlet, fini ručak i šetnju po prirodi. Volim pečenu ribu tako da bih rado tamo ručala.

JA U KUHINJI... said...

jubistacha: Brkovi i brada su iznad duge, onda iznad je dugačak nos i oči (gleda na desno) a gotovo ceo vodopad je kosa. Kad jednom vidiš lice posle ne možeš da ga ne vidiš ;)

Nevencica said...

Mene brada podseca na glavu konja koji se spustio ka nekom malom bicu?! Priroda je bozanstvena! Samo da se ne otudjimo od nje!

Post a Comment