Pileći ražnjići sa ananasom / Hawaiian Chicken Kebabs

Kada sam u ovom postu pokazala kako očistiti i iseckati ananas ako nemate spravu za tu funkciju javio mi se čovek iz Pravi poklon i zatražio adresu ;) Kroz par dana ova super zgodna spravica stigla je u moje ruke. I iako sam, iskreno, poprilično skeptična sa svim tim spravama (a ponekad je i prostor kriv za to što ne razmišljam o njima), svidelo mi se kako u dva poteza dobijem kriškice ananasa spremne za upotrebu. Hvala Pravi poklon na poklonu :)



A recept... Tako lagan i osvežavajući... Ananas i piletina su mi stvarno super kombinacija. A kada je piletina u pitanju od kada sam krenula da je mariniram u kokosovom mleku često je baš to osnova marinada, samo menjam začine i piletina zaista bude baš fino sočna i... savršena. Konzervu kokosovog mleka podelim na 3 dela, jednu trećinu iskoristim odmah za marinadu a druge dve zamrznem i koristim po potrebi ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

2 pileća file-a

za marinadu mesa:
150 ml kokosovog mleka
1 kašičica dimljene paprike
pola kašičice kurkume
malo sveže mlevenog bibera
pola kašičice himalajske soli

za "umakalicu":
500 g pasiranog paradajza
2-3 kašike soja sosa
2 čena belog luka
2-3 kašike smeđeg šećera
malo sveže mlevenog bibera

i još:
1 veći ananas


Način pripreme:
Priprema ražnjića: Meso sam iseckala na kockice i stavila u marinadu (pomešala sam sve sastojke za marinadu) pa u frižider preko noći (ili na 2-3 sata minimum).
Ananas sam očostima i iseckala na "kockice". 


Na štapiće za ražnjiće naizmenično sam stavljala kockice marinirane piletine i ananasa pa pakla na gril tiganju po par minuta sa svih strana (dok ne porumeni). Sklonila sam zatim ražnjiće sa vatre, piletinu, četkicom, premazala sa malo pripremljenog sosa i servirala sa pečenim krompirićima i ostatkom sosa kao umakalicom.


Priprema sosa: U šerpicu sam stavila pasirani paradajz, soja so, sitno seckan beli luk, malo smeđeg šećera i bibera pa krčkala na umerenoj vatri dok jedna trećina sosa nije uvrila. Malo sam ga prohladila i serivrala. (sos možete napraviti i dan pre).

1 comments:

Laka kuharica said...

Eto, uspjela si iskombinirati meni dvije stvari koje ne bih nikako pojela: ananas i piletinu! Da ne povjeruješ!:)) Iako obožavam sve voće, ananas nisam nikada voljela. Mislim, nije da ga ne bih pojela kada bih morala, ali.... Piletinu ni tada! Svejedno, za one koji vole, ovo divno izgleda.

Post a Comment