Flan / Crème caramel


Odavno mi je ovaj slatkiš na listi za isprobavanje ali nikako da stigne na red. Par sasvim jednostavnih sastojaka koji ako su kvalitetni čine ovu poslasticu savršenstvom bez mane (po mom ličnom ukusu).
Mleko koje sam koristila je organsko, jedino sa tim sertifikatom u Srbiji, jaja domaća i savršen desert je tu. Osnovni recept svaki put možete "obogatiti" začinom koji će ga učiniti drugačijim: cimetom, korom narandže, listićima ruže, cardamomom, lavandom, kafom... 



Post je nastao u saradnji sa Bello organic koji u svojoj ponudi imaju organsko mleko od koga onda prave i jogurt, sir, kiselo mleko i kiselu pavlaku. Tako da ako koristite mlečne proizvode preporučujem da to bude Bello organic (ako nemate svoju kravu i svoje domaće mleko i proizvode od istog ;) ) jer organski proizvodi imaju višestruke benefite u odnosu na "klasične".


Potrebno je:
(za 6 kalupa za sufle)

1 mahuna vanile ili pola kašičice ekstrakta
175 g kristal šećera
3 veća domaća jaja + 2 velika žumanca
puter za podmazivanje kalupa


Način pripreme:
U šerpicu sam sipala mleko i ekstrakt vanile pa stavila na ringlu, sačekala da proključa, sklonila sa vatre, dodala 85 g šećera, promešala žicom za mućenje i ostavila da odstoji oko 30 minuta.(ako ćete dodavati neki začin sada je trenutak s tim da kasnije procedite mleko pre nego što ga opet zagrejete i dodate jajima).



U međuvremenu, u drugu šerpicu, stavila sam ostatak šećera i 4 kašike vode pa na srednje jakoj vatri sačekala da se pretvori u karamel. Sklonila sam sa vatre i sipala na dno 6 kalupa (koje sam predhodno namazala puterom). 



Vratila sam šerpicu sa mlekom na ringlu da provri a u međuvremenu u vatrostalnoj posudi dobro umutila jaja i žumanca. Toplo mleko sam lagano ulila u jaja stalno mešajući a onda tu smesu raspodelila u keramičke posudice gde sam izlila karamel.
Keramičke posudice sam stavila u dublji pleh, sipala vrelu vodu pored i stavila u rernu na 160 stepeni i nekih 40 minuta tj. kad nož koji probodete kroz sredinu izađe čist gotovo je.
Posudice sam izvadila iz pleha, sačekala da se prohlade, prekrila alu folijom i stavila preko noći u frižider a onda ih sledećeg dana prevrnula na dublje tacnice i servirala uz crni čaj sa malo mleka.



Savet: Pre nego što prevrnete kolač na tacnicu nožeš pređite po rubu posudice da se lakše odvoji od iste.

Recept se nalazi i na sajtu Bello Organic na ovom linku.

4 comments:

dvi ribe dva kumpira said...

Predobro izgleda i često radim ovu slasticu jer je svi moji obožavaju !
Baš sam neki dan imala "rožatu" koja je po meni "rodica creme caramela" al je nisam imala vremena uslikati, dosta su slične a razlikuju se po dodatcima koji idu unutra.
Obožavam i jedno i drugo !!!!

Laka kuharica said...

Nikada to nisam radila jer mi se čini prezahtjevno ovo s bain-marie, a nemam ni kalupe. Osobno obožavam rožatu (to je otprilike to), pa još kada je fino rashlađena, pa još kada je jedem u Dubrovniku ......

Anonymous said...

Prelepo izgleda, fotografije top!

Anonymous said...

Neki recepti i poslastice nikad ne gube u svom ukusu. Iako su enki baš jednostavni kao ovaj. Lepo si ga napravila.

Post a Comment