Domaća granola (musli) sa flambiranim ananasom i šlagom od kokosovog mleka


Domaći musli je mnogo bolji izbor od kupovnog jer tačno znate šta ste i u kojoj količini u njega stavili. Sastojke možete da kombinujete prema želji i ukusu ali poštujući neke osnovne proporcije koje vam i ja ovde dajem. Jako se lako i brzo pravi i nema opravdanja da ga uvek nemate u kući, ako ništa drugo da zgrabite kašiku direktno iz tegle kad vam se prijede nešto slatko.



A inače musli možete jeste preliven mlekom, gustim jogurtom, sa malo seckanog voća ili već prema ukusu. Ja vam ovog puta predlažem jednu malo egzotičniju varijantu sa šlagom od kokosovog mleka, flambiranim ananasom i malo svežeg kokosa pride.


Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama (a ove nedelje je "nedelja egzotike" i na akciji su banane, ananas, kokos, mango, avokado,...).


Potrebno je:

za granolu:
(za teglu od 1,5l)

vlažni sastojci:
70 g tečnog meda
70 g kokosovog ulja (ili putera)

suvi sastojci:
400 g pahuljica (200 g ovsenih i 200 g raženih pahuljica)
100 g orašastih plodova (50 g badema i 50 g lešnika)
120 g semenki (20 g lana, 20 g susama, 40 g suncokreta, 40 g golice)
50 g listića kokosa
100 g suvog voća (100 g brusnice)
50 g goji bobica
kašičica cimeta
pola kašičice himalajske soli



i još:
1 svež ananas
2 kašike kokosovog šećera (ili smeđeg šećera)
kašika kokosovog ulja (ili putera)
40 ml ruma (ne ekstrakta)
1 konzerva kokosovog mleka
1 svež kokos
malo listića sveže mente


Način pripreme:
Priprema granole: U veću činiju za mešanje stavila sam suve sastojke osim suvog voća, goji bobica, cimeta i soli. Bademe i lešnike sam grubo iseckala a ostalo samo istresla. Sve sam dobro promešala.
U šerpicu sam stavila med, kokosovo ulje, cimet i so pa kada je provrilo kuvala par minuta na umerenoj vatri a onda prelila preko suvih sastojaka, sve dobro promešala i sipala u pleh na papir za pečenje. Poravnala sam da sve bude manje-više iste visine i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pekla nekih 25 minuta s tim da sam svakih 5-6 minuta otvarala rernu i mešala musli, opet ravnala i nastavljala sa pečenjem.
Kada sam izvadila pleh iz rerne opet sam s vremena na vreme mešala i ostavila u plehu da se skroz ohladi. Pred kraj sam dodala suvo voće i goji bobice a kada se sve potpuno ohladilo sipala  u tegle i dobro zatvorila.



Priprema flambiranog ananasa: Ananas sam isekla na krugove, modlom za krofne odvojila od kore svaki, pa malom modlicom odstranila središnji (vretenasti deo) a onda svaki kolut isekla na 8 delova. U tiganj sam stavila ananas, kokosovo ulje i šećer pa na laganoj vatri krčkala oko 5 minuta tj. dok šećer nije krenuo da se karamelizuje. Dodala sam zatim malo ruma i zapalila ga pa kada se vatra ugasila servirala.



Priprema šlaga od kokosa: Za šlag od kokosovog mleka treba da imate konzervu kokosovog mleka jako dobro ohlađenu i potrebno je da je mleko u čvrstom stanju (da bi se moglo umutiti u šlag). A procedura je krajnje jednostavna: U dublju posudu stavila sam samo čvrst deo kokosovog mleka (jako ohlađenog) i kratko miksala dok se nije stvorio fini krem. Pred kraj mućenja možete dodati malo šećera ili meda.



Serviranje: U posude za serviranje stavila sam na dno malo granole, pa šlaga, pa ananasa i sve to opet ponovila, ukrasila sa malo sveže mente i odmah servirala.

8 comments:

Anonymous said...

Domaca granola je jedno hiljadu puta bolja i ukusnija od onih industrijskih muslija, kruslija itd. Pravila sam nekoliko puta po receptu sa Prstohvat soli, cim mi se kuhinja dovede u normalno stanje, probacu i ovu tvoju. Recept je slican. I sugurno cu da isprobam ovaj flambirani ananas. Znaci, za slag od kokosa potrebno je da se dobro odvoji masni deo od vode, zar ne? Probam za par nedelja!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Kokosovo mleko mora u startu da bude potpuno gusto da bi se moglo umutiti u vazdušasti šlag (potrebno je samo kratko miksati), ako je tečno onda nema šanse... A i to gusto bez one providne vodice koja se često odvoji na dnu...

Laka kuharica said...

Ti si to tako savršeno prezentirala da bih i ja malo zagrabila u teglicu. naime, muslije ne jedem ni pod razno. Nikada mi nisu bili fini, naročito slatke varijante.

Anonymous said...

Kao "Laka kuharica" i ja kažem prezentacija je savršena, a recept je egzotičan i odličan!
Sanja

Anonymous said...

Proslo je vise od par nedelja, ali granola je isprobana i samo mogu da kazem da cu ovaj recept jako cesto da koristim. Sad tri dana za redom jedem granolu sa jogurtom, i sigurno mi nije dosadila. Kokos i ananas su tu - cekam miran vikend da isprobam i drugi deo recepta!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Naša deca baš večeras tražila da im opet napravim jer sam jedno vreme baš često pa pomislih sa im je dosadila... Granola je nama super... Doduše često samo uzmu kašiku i jedu iz tegle ;)

Anonymous said...

Juce napravila za desert i ocena mojih degustatora je bila da je kombinacija flambiranog ananasa, granole i slaga od kokosa fenomenalna! Dobro sam ohladila kokosovo mleko, ali ova (za mene nova) vrsta kokosovog mleka je bila jednolike konzistencije, tj. nije bilo gusceg i redjeg dela. Mutila sam, ali se nije stvorio slag. I onda sam pocela da flambiram ananas i razmisljam kako da masu zgusnem. Kad sam zavrsila flambiranje - videla sam da se masa stegla u fini krem. Dovoljno za 4 izdasne porcije deserta!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: ♥

Post a Comment