UVAC I - Sjenička pita koturača sa zeljem


(Uvac I)(Uvac II)

Toliko dugo smo planirali da posetimo Uvac i toliko puta bi se uvek nešto isprečilo da na kraju više ne znam da li je to bio samo prelep san ili smo taj nezaboravan dan zaista proživeli ;)


Mesto je PRELEPO i obavezno ga posetite. Možete obići Uvac sa reke (i posetiti ledenu pećinu), možete prevozom doći gotovo do samog vidikovca  a možete i šetati do besvesti tom lepotom, možete i prespavati u obližnjem kampu (Eldorado)... Ma mogućnosti imate bezbroj a svaka je lepa od lepše. Mi se definitivno moramo vratiti jer smo tek "zagrebali po površini", priroda je prelepa, krajolik čaroban i da, naša zemlja zaista ima prelepih mesta.


Proveli smo nezaboravan dan pun smeha, ushićenja, lepih pogleda, znoja i zadihanosti... Nismo znali da li pre da gledamo dole, u čarobne meandre ili gore u beloglave supove koji na svoj način ostavljaju bez daha svojom pojavom. Tako lepo "plove" nebom, tako smireno, kao da se šepure, kao da poziraju... Zaista-zaista impresivno.


Kad je hrana u pitanju čime drugim započeti priču o ovom kraju nego nadaleko poznatim sjeničkim sirom ;). I zato danas recept za pitu koturaču sa zeljem mada ja je nisam motala u okrugloj tepsiji u spiralu već namerno baš ovako kao meandre Uvca i mislim da bi taj kraj baš ovaj oblik pite trebao zaštititi kao svoju osobenost ;)


Potrebno je:
(za 2 tepsije prečnika 28 cm, ako motate u spirale)

za testo:
700 g brašna tip 400
420 ml tople vode
ravna kašičica soli

za fil:
3-4 veze zelja
150 g sjeničkog punomasnog sira
150 g sjeničkog polumasnog sira
150 g sitnog sjeničkog sira
250 ml sjeničkog kiselog mleka
4 jaja

i još:
oko 50-100 ml ulja


Način pripreme:
Brašno sam prosejala i dodala so. U drugu posudu gde ću zamesiti testo sipala sam toplu vodu a onda dodavala malo po malo brašna i mešala viljuškom. Pred kraj kada sam dodala svo brašno krenula sam da mesim rukama i istresla testo na radnu površinu. 


Mesila sam ga 15-ak minuta u početku dodajući po mrvu brašna da se ne lepi a na kraju bez bilo kakvog dodavanja bilo čega jer testo postane nekako "svilenkasto" i gotovo "vazdušasto". Posle 15 minuta mesenja testo sam stavila u činiju koju sam blago nauljila i testo sam blago nauljila, prekrila providnom folijom i ostavila 30 minuta da odmori. Posle tog vremena premesila sam ga, podelila na dva dela, rastanjila svaki na veličinu tacne (rukama) i sad tacne (poslužavnike, okrugle-veće) sam nauljila, stavila testo i njega nauljila, prekrila opet prozirnom folijom i ostavila 30 minuta da odmori.


Sto sam prekrila čistim, pamučnim, čaršavom, blago ga posula brašnom, na sredinu stavila jedno testo i krenula da ga razvlačim od sredine postavljalići ruke ispod... i tako tanjila-tanjila na sve strane dok ivice nisu krenule da padaju preko stola (jako lako ide... samo nežno da ne popuca mada i neka rupa manje više nije strašna). Odsekla sam onda makazama eventualno deblje krajeve kore  a celu koru poprskala sa malo ulja i raspodelila fil duž dužih ivica testa... Onda sam pomoću stolnjaka urolala koru, do pola sa svake strane, isekla po sredini i svaki "prut" motala kao meandre Uvca u pleh na papir za pečenje. A naravno da možete i spiralno da stavljate u okruglu tepsiju prečnika 28 cm. Ceo postupak sam ponovila i sa drugom korom. Od gore sam opet malo poprskala pite uljem i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peku oko 30 minuta tj. dok nisu porumenele.


Sačekala sam par minuta da pita malo "dane dušom" a onda je poslužila uz sjeničko kiselo mleko.
Fil sam napravila tako što sam zelje dobro oprala, prosušila, odvojila od stabljike i sitno iseckala pa dodala sve vrste sira, kiselo mleko i jaja (nisam solila jer je sir sam po sebi dosta slan). Sve sam dobro promešala i to je to. 



Napomena: Nije neophodno da imate i punomasni i polumasni i sitni sir, dovoljno je i samo jedan od tih ;) ali mi smo uzeli od svakog po malo da probamo pa sam onda to i upotrebila.
Savet: Pri razvlačenju kora poželjno je da skinete prstenje i narukvice jer testo može pucati zbog istog... narukvice ako ne možete skinuti stavite što višlje na ruku da vam ne smetaju.
Dodatak: Mi volimo ove krckave "okrajke" kod pite pa ja onda fil ne stavim do samog kraja da bi ih namerno dobila ali vi slobodno fil lepo raspodelite do samog kraja kore ili odsecite "višak" kore bez fila...

(Uvac I)(Uvac II) 

12 comments:

Unknown said...

Mnogo dobro! Bravo za vas!

Laka kuharica said...

Divne su fotke, zaista raj na zemlji! A i ova meandrasta pita koja se kotura divna je, isto tako! Za moje prstenje se ne moraš bojati jer još uvijek nisam odlučila sama izvlačiti kore: :))

katin špajz said...

Divno...

Anonymous said...

Kakve predivne fotografije! Mame na obilazak Uvca! Razvlacenje kora je za mene misaona imenica, a moja mama je majstor. Isto ovako sa stonjakom, nikakav problem. Iako sam veliki, veliki obozavalac sira, sjenicki nesto previse ne ljubim. Obozavam ovciji sir, volim kravlji, ali nikako mesavinu ovcijeg i kravljeg. Stvar ukusa.

Vesna Nesic said...

Obožavam ove tvoje postove. Uvac mi je za sada neostvarena želja ali neće još dugo ostati. Koja vam je polazna tačka bila?

Mi isto volimo hrskave okrajčice i ja je ne bih savijala u krug jer je ovako hrskavija :-)

JA U KUHINJI... said...

Hvala devojke :)

Sladoled, Laka kuharica: Razvlačenje kora uopšte nije komplikovano i ako sam uspela ja verujte mi da može svako :), a Sladoled što se sira tiče sjenički jeste malo specifičan ali meni se sviđa :)

Vesna Nešić: Obavezno idite jer je mnogo lepo a postoje i manje fizički zahtevne ture... A odgovor na pitanje o našoj polaznoj tački naćićeš u sledećem postu o Uvcu za koji dan :)

Vesna Nesic said...

Željno iščekujem!

Jeka i Maja said...

Prekrasan post. <3 Sve fotke su predivne, ali ona kravica me oborila s nogu. :) <3


(Maja)

JA U KUHINJI... said...

Jeka i Maja: Da, da kravica je i nama bila super a deca su posebno bila oduševljena da šetaju među njima ;)

prekratakdan said...

Predivno!

Anonymous said...

Divni ste! Divni ste zato što idete porodično, zato što promovišete Srbiju i njene lepote. Zato što ne samo da lepo i kreativno pravite hranu nego i sve to prezentujete na tako fin način :-)

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: :) Hvala najlepše :)

Ingrid Perisa: Hvala :)

Post a Comment