Svinjski medaljoni sa šampinjonima


Svinjski file je komad mesa koji za kratko vreme možete pretvoriti u vrhunski obrok. Mekano je i sočno samo pazite da ga ne prepečete - kuvate, da ne izgubi mekoću i sočnost ;)




Potrebno je:

(za 4 osobe)

2 svinjska filea (oko 800 g)
200 g šampinjona
1 veza mladog luka
1 ljuta papričica
malo maslinovog ulja
malo himalajske soli, bibera
3 kašike aceto balsamica
malo (oko 50 ml) crnog piva ili vode 
malo svežeg peršun lista

za prilog od graška:
1 veza mladog luka
50-100 g pancete
1 veća šargarepa
500 g graška
malo himalajske soli
malo sveže mirođije
malo maslinovog ulja

za pire krompir:
klasičan krompir pire + dinstan mladi luk



Način pripreme:
Svinjski file sam očistima od žilica, isekla na deblje šnicle i svaku malo prstima stisla i oblikovala. (možete i kanapom vezati da imaju pravilniji oblik). Premazala sam ih sa malo maslinovog ulja i stavila u frižider na sat-dva. (Možete i dodati začine po želji ali ja sam ovog puta htela neku najosnovniju verziju).
Iseckala sam 3-4 veze mladog luka i prodinstala na malo maslinovog ulja dok skroz nije omekšao i postao slatkast. Luk sam onda podelila na 3 dela, kašiku za meso, kašiku za grašak a ostatak za u pire.



Priprema graška: Na malo maslinovog ulja stavila sam sitno seckane kockice pancete i šargarepe pa dinstala dok šargarepa nije omekšala. Kada je omekšala dodala sam kašiku predhodno dinstanog luka i grašak koji sam predhodno skuvala u dosta vode (nisam je solila jer se grašak onda brže skuva). Sve sam dobro promešala, po potrebi malo posolila, pobiberila, dodala malo mirođije i servirala.



Priprema mesa: Meso sam pržila sa obe strane po par minuta (da porumeni) na malo maslinovog ulja a onda ga izvadila i prekrila alu folijom a u isti tiganj na tu masnoću stavila šampinjone i ljutu papričicu. Pržila sam na jačoj vatri dok šampinjoni nisu krenuli da rumene a onda dodala kašiku dinstanog luka, malo crnog piva i posle par minuta vratila meso sa sve saftom koji je pustilo (ako ste vezivali šnicle radi oblika skinite kanap pre vraćanja mesa u tiganj). Sve sam zajedno kratko prodinsala, posula peršun listom i servirala.



Priprema pirea: Pire sam napravila na najklasičniji način i pri mešanju, na kraju, dodala preostali prodinstan mladi luk.
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam s jedne strane meso, a sa druge obe vrste priloga.



Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

3 comments:

Laka kuharica said...

Jednostavno i fino. Recepti kako pripremiti svinjski file uvijek su potrebni i dobro došli. Sviđa mi se jako i prilog od graška.

Tanja Leković said...

Kako bih zaronila u ove tvoje šerpice i jela naizmenično iz svake od njih. Jednostavno i božanstveno.

Anonymous said...

Cela kombinacija je super.Ja uzs svinjsko meso volim žalfiju i još malo više sosa. Pire je ispao fantastičan, meso je baš sočno

Post a Comment