Stara planina - Uspon na Midžor - Pastrmka sa kajmakom


(Uspon na Midžor I - Belmuž)(Uspon na Midžor II - Pastrmka sa kajmakom)

Uspon na Midžor (2169 m), najviši vrh (uže) Srbije, nije neki planinarski izazov (ne računam sad ovde snežne uslove), ali je lepa i prelepa šetnja "brežuljcima" koja naravno na trenutke tera srce da lupa ko ludo, pluća da ubrzano rade i telo da se znoji ali sve je to lepo i prelepo... i pitomo... (Barem nama u odnosu na neke druge vrhove koje smo osvajali).




Pitoma je to planina puna skrivenog potencijala. A i fora je stajati jednom nogom u Bugarskoj a drugom u Srbiji... I lepo je znati da si u tom trenutku najviši u zemlji ;)



A kako doći do Stare planine? Mi smo od Beograda išli auto-putem do Niša a onda preko Svrljiga i Kalne došli do planinarskog doma "Babin zub", tu parkirali i krenuli u šetnjicu prelepim predelima dugu 8 km (u jednom pravcu). Da, trebalo nam je oko 4 sata da stignemo od Beograda do tamo a onda nekih 3 sata laganog hoda do vrha... 


Doduše nema potrebe da žurite, idite polako, gledajte lepotu koja vas okružuje i dišite punim plućima taj čist i prečist vazduh... okrepljuje i dušu i telo... i uživajte u pogledu koji vam se pruža sa svih strana, prelep je!



A kada se dobro umorite i ogladnite predlažemo da u povratku svratite u kafanu Ždrma na pastrmku jer imaju ribnjak i zaista svežu i savršenu pastrmku... 
A i mi vam ovde danas nudimo još jednu ideju kako je kod kuće pripremiti... Uživajte...

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 sveže pastrmke
4 kašike kajmaka
himalajska so
1 glavica crvenog luka
1 kg krompira
4 kašike seckanog svežeg vlašca



za preliv:
oko 60 ml maslinovog ulja
1 čen belog luka (rendan)
2 kašike sitno seckanog peršun lista
1 grančica svežeg ruzmarina
1 kašičica tucane, ljute, paprike
himalajska so
sok pola limuna



Način pripreme:
Pastrmke sam dobro očistila, oprala i prosušila. Krompir sam isekla na deblje kolutove i kuvala 6-7 minuta u dosta slane vode (dok nije omekšao, ali pazite da se ne raspadne).
U činijici sam napravila preliv tako što sam pomešala rendan beli luk, sitno seckan peršun list, sitno seckan ruzmarin, ljutu tucanu papriku, himalajsku so, limunov sok i maslinovo ulje.



Na papir za pečenje stavila sam sloj krompira, na to ribu koju sam dobro nasolila i napunila kajmakom, na ribu sam stavila seckan crveni luk, malo seckanog vlašca i sve obilato prelila pripremljenim prelivom.


Umotala sam svaku ribu u svoj "paketić", vezala kanapom, stavila u pleh i pekla 25 minuta na 220 stepeni. Posle tog vremena malo sam "odškrinula" papir i zapekla ribu još par minuta. Servirala sam tako u papiru uz domaći hleb i ostatak preliva.

(Uspon na Midžor I - Belmuž)(Uspon na Midžor II - Pastrmka sa kajmakom)

6 comments:

Anonymous said...

E baš se podmladiste na Staroj Planini. A što je tek pastrmka fina!

Anonymous said...

Pastrmka - moja omiljena riba, mljac! Kajmak, sta to bi kajmak? Skoro da sam i zaboravila. Blago vama! Fotografije - uobicajeno vrhunske!

Anonymous said...

Zaboravih da napisem - nekome prelepa setnja 'brezuljcima', a nekome iz nisskih zemalja zestoko planinarenje.Ovde je 323 m Mont Everest :-)

JA U KUHINJI... said...

Dubravka Belogrlic: :)))

Sladoled: Mi pastrmku obožavamo a meni je najbolja u kombinaciji sa kajmakom i slaninicom (pancetom) :) Nije baš dijetalna varijanta ali, ali...

Anonymous said...

Sve pohvale kako za ovaj post tako i za prošli, slike su predivne čak i na njima se vidi da je vazduh čist, taj preliv plave boje neba u kombinaciji sa zlatnom travom je neprocenjiv. Pa sve to još i začinjeno hranom iz tog kraja, šta reći? Hvala na predlogu, moramo prvom prilikom da obiđemo Staru planinu.
Sanja

Nevena said...

Kako je lepa naša zemlja! Hvala ti što nas inspirišeš da je obilazimo!

Post a Comment