Mediteranska salata / Mediterranean salad


S vremena na vreme kao odmor od "teže hrane" napravimo ručak koji se sastoji samo od salate, salate koja može biti čitav obrok. I pošto svako od nas ima nešto što voli i ne voli obično u zasebne činije stavim od svega po malo pa svako sam sebi kombinuje u tanjiru ono što želi (i voli)... Tu je uvek par vrsta zeleniša tipa bebi spanać, matovilac, rukola, onda iseckam crveni luk, masline, krastavac, paradajz, obarim neku sitniju pastu, kukuruz, pasulj, eventualno stavim tunjevinu, feta sir i onda svako sebi stavi šta voli i sve se obavezno dobro zalije kvalitetnim maslinovim uljem i posoli himalajskom solju. Ovog puta moj miks je bio u mediteranskom stilu... 



Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti, dnevno sveže, voće i povrće, po povoljnim cenama.



Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 šalot luka ili 1 manji crveni luk
1 manji krastavac
2 stabljike celera
200 g crvenog pasulja (pola konzerve)
200 g kuvanog kukuruza
25 g zelenih maslina
25 g crnih maslina
1 kašika kapra
125 g feta sira
maslinovo ulje
sirće od maline
himalajska so
malo suvog vlašca


Način pripreme:
Matovilac salatu sam dobro oprala i prosušila. Dodala sam zatim na pera seckan luk, na četvrtine seckane mini paradajz, krastavas seckan na četvrtine kruga (izvadila sam semenke predhodno), stabljike celera (tanko seckane), pasulj, kukuruz, masline jedne i druge, kapar i sve dobro promešala te prelila mešavinom maslinovog ulja, sirćeta od maline i himalajske soli.
Kada sam salatu servirala na tanjire od gore sam stavila i malo feta sira i sve dodatno još malo prelila maslinovim uljem i posula suvim vlašcem.
Savet: Ako vam treba posna varujanta samo izostavite feta sir.

4 comments:

katin špajz said...

recept je divan, a fotografije su čarobne

Anonymous said...

Prelepo! Slazem se sa Katom!

Laka kuharica said...

Odlična kombinacija! priznajem da matovilac vrlo rijetko jedemo jer ga ne volim čistiti! Muž ga voli, ali kada predloži da ga kupimo i ja velim "Može, ali ti ga očisti" sve propadne.:))

Branka - byB said...

Koja eksplozija boja i okusa, odlična i prekrasna salata, uvijek sam za ovakav obrok !

Post a Comment