Burgeri sa grilovanim ananasom / Hawaiian Teriyaki Burger


Klasični burgeri obogaćeni malo neobičnijim aromama. Ako volite kombinaciju mesa i voća plus slatkog i ljutog, ovo će vam se sigurno dopasti...

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za burgere:
800 g mlevene junetine
1 manja šargarepa
2 manja šalot luka
1 kašičica sitno rendanog svežeg đumbira
1 kašika soja sosa
so, biber

za teriyaki sos od ananasa:
250 ml soka od ananasa
3 kašike smeđeg šećera
1/2 kašičice rendanog svežeg đumbira
1 čen belog luka
3-4 kašike soja sosa
pola ljute papričice ili neki ljuti sos (po ukusu)
100 ml vode + 1 prepuna kašičica skrobnog brašna

i još:
1 svež ananas
8 zemički
salata po želji, ja sam koristila bebi spanać


Način pripreme:
Priprema burgera: U činiju za mešanje stavila sam meso, rendanu šargarepu, sitno seckan šalot luk, rendan đumbir, soja sos, so, biber pa sve dobro promešala, napravila 8 burgera i stavila u frižider na par sati. Zatim sam izvadila burgere iz frižidera i pekla ih u gril tiganju po 4-5 minuta sa svake strane tj. dok nisu fino porumeneli. (Napravila sam malo "deblje" burgere da bi bili sočniji ali po volji vi ih možete više "spljoštiti").
Priprema ananasa: Ananas sam isekla na krugove a onda modlom za krofne isekla krugove (veličine kajzerica) i manjoj modlicom za pogačice izvadila sredinu (koja je tvrda i vretenasto "žilava") pa ih grilovala zajedno sa burgerima po par minuta sa svake strane.


Priprema teriyaki sosa od ananasa: U šerpicu sam stavila sok od ananasa, šećer, đumbir, beli luk, soja sos, ljutu papričicu i na umerenoj vatri sve kuvala oko 20-ak minuta tj. dok se sos nije prepolovio a onda sam dodala mešavinu vode i skrobnog brašna i još kratko sve prokuvala dok sos nije dobio gustinu. Dodatno sam ga malo posolila i dodala još ljutine ;)


Slaganje burgera: Kajzerice sam presekla na pola i malo zapekla na gril tiganju, na njih sam onda stavila malo bebi spanaća, na njih burgere, pa kolutove grilovanog ananasa, prelila malo pripremljenog sosa i servirala.

2 comments:

Laka kuharica said...

Kao i uvijek, tako su divno prezentirani da bih poželjela probati ih iako je ananas jedno od rijetkih voćki koje ne volim i ne jedem. :))

JA U KUHINJI... said...

:)

Post a Comment