Rolat od spanaća sa dimljenim lososom



"Mi bismo bili potpuno srećni, ili bar blizu sreće, kad bismo zaista imali sve ono što zadivljenici koji nas okružuju misle da imamo, i kada bismo sve to imali onako i pod onakvim uslovima kako to njima izgleda."      Ivo Andrić


Potrebno je:

za rolat:
500 g svežeg bebi spanaća
3 jaja
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
malo muskatnog oraha
himalajska so, biber
za fil:
250 g ricotta sira
1 velika glavica šalot luka (ili dve manje)
1 kašika kapra
malo himalajske soli, bibera
100 g dimljenog lososa


Način pripreme:
Priprema rolata: Spanać sam propržila na malo maslinovog ulja uz dodatak belog luka, soli, bibera, muskatnog oraha. Kada je "svenuo" i sva tečnost isparila ostavila sam da se ohladi a zatim stavila u električnu seckalicu i usitnila uz dodatak žumanceta.
Belanca sam zasebo umutila u čvrst sneg a onda dodala spanać sa žumancima i lagano sve promešala.
Smesu sam sipala u pleh (od rerne) obložen papirom za pečenje i poravnala (ne do ivica pleha već onako da bude pravilan pravougaonik ne suviše tanak) i stavila da se peče na 180 stepeni (rernu sam redhodno zagrejala) 15 minuta.
Izvadila sam koru iz rerne, stavila na rešetku i ostavila da se ohladi sa sve papirom za pečenje. (Ako želite malo deblji rolat možete dodati i jednu punu kašiku brašna ali ja sam ovog puta htela da ga izostavim).


Priprema fila: U ricotta sir stavila sam sitno seckan šalot luk, himalajsku so, biber i kapar takođe sitno seckan te "mrvu" maslinovog ulja.
Pravljenje rolata: Na sto sam rasprostrala providnu foliju, na nju stavila rolat (stranom koja je bila gore pri pečenju), pažljivo skinula papir za pečenje, namazala ga priremljenim sirom (s tim da par centimetara pri kraju jedne strane (širinske) nisam). Poređala sam onda dimljeni losos u tankom sloju preko sira i umotala rolat (po širini) zajedno sa providnom folijom, sve fino oblikovala i stavila u frižider preko noći.
Pred serviranje isekla sam rolat na kriške i servirala sa malo ljute tucane paprike i par listova svežeg spanaća.

Recept je objavljen u martovskom broju MEZZE magazina na str- 50-51.

8 comments:

Laka kuharica said...

Ovo je posebno elegantno i profinjeno, vidi se i bez čitanja sastojaka. Moram zabilježiti za posjetu prijatelja koji su vegetarijanci, ovo će ih oduševiti.

Petra Kranjica said...

Krasno izgeleda!

IvaZoMi said...

Da ponovim kao i svaki put, sjajno izgleda a verujem da sjajno prija i nepcima :). Htela sam da pitam samo gde u Beogradu nabavljate dobre komade dimljenog lososa?
Hvala!

JA U KUHINJI... said...

Hvala devojke :)

IvaZoMi: Dimljeni losos uzimam vakumiran i ima ga po bolje snabdevenim marketima...

IvaZoMi said...

Da te sam viđala. Hvala!

Vesna Nesic said...

Posebno mi se sviđa što nije sa pavlakom urolan!
Stvarno praznik za nepca!!!

Anonymous said...

Jako lepo, nema price! Pravila sam prvi put rolat od spanaca proletos, sa susenim mesom, a za riboljupca kao ja ovo je savrseno!

Unknown said...

Ovo je sjajno! Jako mi se dopada... :)

Post a Comment