Porchetta / Rolovano carsko meso


Da, ovo nije jelo za svaki dan ali jednom godišnje ("kad sneg zaveje breg") možete sebi dati oduška i uživati u potpuno savršeno hrskavoj korici, mekanom mesu i... slaninici pride... pa onda na sneg (ako je štogod ostalo) u duuuuguuuu šetnju ;)

Potrebno je:
(za 8 osoba)

2 kg carskog mesa (sveže slanine sa kožom, bez rebara)(pork belly)

za "vodenu" marinadu:
2-3 čena belog luka
par zrna šarenog bibera
1 lovorov list
par zrna semena komorača
2 kašike morske soli
4 kašike šećera
2 l vode

za "suvu" marinadu:
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica ljute, mlevene, paprike
1 kašičica ljute, tucane, paprike
1 kašičica italijanske mešavine začina

za prilog:
1-2 kg krompira
salata po želji
glavica - dve belog luka
tost hleb


Način pripreme:
Sa pripremom mesa sam krenula 2 dana ranije jer meso treba provesti dve noći u frižideru, prvu noć u vodenoj marinadi a drugu noć u suvoj marinadi.
U šerpu sam stavila sve sastojke za vodenu marinadu, kuvala je 10-ak minuta na umerenoj vatri a onda potpuno ohladila.
Meso sam dobro oprala, uklonila eventualne dlačice sa kože, i stavila u veći (dublji) pleh kožom na gore, prelila marinadom, poklopila i stavila u frižider preko noći.
Sledećeg dana meso sam izvadila iz vodene marinade, dobro prosušila i stranu gde je koža zasekla tu i tamo nožem (do mesa), onako kao isprekidanim linijama. Okrenula sam onda meso kožom na dole i u meso dobro utrljala suvu marinadu. Na rešetku sam stavila meso, opet kožom na gore i tako otklopljeno vratila u frižider preko noći (da se koža dobro prosuši).


Sledećeg dana meso sam izvadila par sati pre pečenja iz frižidera i dobro ga vezala kanapom tu i tamo, da dobijem "veknu". (Još malo sam onda posolila kožicu a i meso).
(Pošto se tokom pečenja stvara puno masnoće predlažem da meso stavite na rešetku a ispod da imate neki dublji pleh.)
Meso sam prvo stavila u rernu predhodno zagrejanu na 220 stepeni na 30 minuta a onda smanjila na 150-170 stepeni i pekla naredna 2-3 sata tj. dok meso nije bilo potpuno meko a korica hrskava. S vremena na vreme sam vadila meso iz rerne (onako sa sve rešetkom) i odlivala masnoću iz pleha. Da, u pleh sam stavila cele oljuštene krompire (ako su manji ili grubo sečene ako su veći) (kada sam smanjila vatru) i lagano ih pekla u toj moči. 
Pred kraj pečenja eventualno 10-ak minuta uključite program toplog vazduha i roštilja da korica bude ultra hrskava mada i ovako je bila pravo savršenstvo.


Meso sam izvadila iz rerne, sačekala nekih pola sata a onda ga servirala sa krompirima i salatom po želji.
Savet: Mi kad pečemo tako neko meso volimo da u rernu ubacimo i neku celu glavicu belog luka (prelivenu sa malo maslinovog ulja i umotanu u foliju) i posle da taj beli luk mažemo na tostirani hleb i jedemo uz meso pa... ako do sada niste probali tako da spremite beli luk probajte :)

5 comments:

Tanja Leković said...

Da ti znaš kako ja ne volim krto pečenje, bilo bi ti jasno kako uživam u ovim slikama. Kada mi daju krtinu, kao da su mi šamar lupili. Ako nije bajadera, nije meso. Moram da posetim mog mesara i da mu objasnim šta mi treba, pa da se bacim na posao. Do tada - pinujem.

Petra Kranjica said...

Joj to mi vjerojatni omiljeni način pripreme carskog. Super izgleda!

Vesna Nesic said...

Pinujem ali za nekog ko to sme da jede ja ću morati neku odvratnu krtinu :-(

Laka kuharica said...

Kod mene bi to bilo ovako: moj muž bi ovo jako, jako volio, sin slabo, ja onako, a tata bi sve uredno pojeo. Kako nisam neka velika ljubiteljica mesa, a naročito ako je malo masnije, ovo samo mogu gledati. Ali ono što bih jakooooo jela je hrskava korica.:))

Unknown said...

Fenomenalno izgleda! Mnogo volimo carsko meso, draze mi je od obicnog praseceg pecenja jer ima sve - i meko meso, i slasnu masnocu, i hrs-hrs-hrskavu kozuricu. Divota od recepta!

Post a Comment