Paprike punjene povrćem (i prosom)


Ovo jelo vrlo lako može postati posno ili vegetarijansko ali ja prosto volim dodati malo pancete tom silnom povrću a i malo topljene mozzarelle preko daje ono nešto...
Paprike ne moraju biti šarene (narandžaste su mi najbolje, najslađe) a povrće za punjenje možete kombinovati prema svom ukusu. Umesto prosa isto tako možete koristiti i heljdu, kinoa-u, amarant, sočivo, pirinač... Pustite mašti na volju i "častite" sebe i sebi drage ljude jednim ovakvim zdravim obrokom. 



Potrebno je:
(za 4 punjene paprike)

4 paprike babure (po mogućnosti svaka druge boje)

za punjenje:
1 glavica crvenog luka
1-2 čena belog luka
2 šargarepe
1 veća ili 2 manje tikvice
200 g šampinjona
100 ml prosa + 300 ml vode
malo maslinovog ulja
50 g pancete
125 g mozzarelle
himalajska so, biber
svež peršun lista



Način pripreme:
Proso sam stavila u šerpicu, na suvo pržila (stalno mešajući) dok nije zamirisao a onda nalila vodom, smanjila vatru, poklopila i kuvala 10-15 minuta tj. dok proso nije omekšao i upio tečnost.
U tiganju na malo maslinovog ulja prodinstala sam crveni luk, dodala zatim pancetu i šargarepu, malo posolila i dinstala dok šargarepa nije omekšala i krenula da rumeni. Sledilo je dodavanje tikvica (sečenih na kockice) i šampinjona (takođe sečenih na kockice) i dinstanje dok povrće nije omekšalo. Pred kraj sam dodala i malo seckanog belog luka, još malo soli i bibera a i kuvani proso.



Paprike sam dobro oprala, odsekla vrhove, poprskala maslinovim uljem, nasolila i stavila da se peku na 200 stepeni 10 minuta. Posle tog vremena napunila sam paprike pripremljenim filom, s tim da sam na sredini punjenja stavila po listić mozzarelle. Vratila sam paprike u rernu (sa strane sam stavila i kapice "deo sa peteljkom) da se peku) na nekih 30-ak minuta a par minuta pred kraj na svaku papriku sam stavila listić mozzarelle tek da se otopi.



Izvadila sam paprike iz rerne i servirala ih uz ricotta sir kome sam dodala kašiku pesta, malo maslinovog ulja i tucane, ljute paprike.

4 comments:

Mimi said...

Taman si mi dala ideju za ručak. Divno izgleda! :)

Anonymous said...

Ovo su za mene punjene paprike! Sad bih pojela ovo sa fotografije. Meni su licno crvene najukusnije, to je izgleda jedino u cemu se ne slazem sa tobom!

Anonymous said...

Ovo je super način da se napravi lep ručak bez mesa. I ja kao i sladoled najviše volim crvene mesnate paprike.Fotke su ti kao uvek fantastične

Unknown said...

Posto nisam ljubitelj klasicnih punjenih paprika, ove mi mogu biti nova alternativa. Bas lep recept!

Post a Comment