Skuša iz rerne


Volim da kupim svežu ribu kad god rešimo da jedemo ribu... Skuše obično nalazimo po hiper marketima, bez glave i smrznute... I jeste da je lakše samo je odmrznuti i pripremiti i jeste malo zamorno i "gadno" čistiti svežu ribu ali ja ipak uvek glasam za svežu ako je mogu naći...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

6 manjih ili 4 veće sveže skuše
1-1,5 kg krompira
3-4 male glavice crvenog luka
200 g mini paradajza
1 limun

za umak za ribu:
1 veza svežeg peršun lista
2 čena belog luka
himalajska so
maslinovo ulje
sok jednog limuna



Način pripreme:
Priprema umaka za ribu: Peršun list sam sitno iseckala, dodala rendan beli luk, himalajsku so, limunov sok i maslinovog ulja dovoljno da dobijem malo ređi umak.
Priprema ribe: Skuše sam očistila: pošto skuša nema krljušt odmah sam prešla na sledeći korak a to je isekla stomak od analnog otvora do u visini škrga i nežno izvadila unutrašnjost pošto je meso skuše jako nežno... Izvadila sam i škrge i ribe dobro oprala i prosušila.
Krompir sam isekla na deblje kolutove, kuvala 7 minuta u ključaloj (slanoj) vodi a zatim stavila u pleh (na papir za pečenje), prelila sa malo pripremljenog umaka za ribu i stavila u rernu na pola sata i 200 stepeni.



Skuše sam unutra i spolja premazala pripremljenim umakom od maslinovog ulja i posle 30 minuta stavila na krompir, na njih stavila i malo limuna a pored i male glavice crvenog luka sečene na pola i nastavila sa pečenjem još nekih 15-20 minuta. 5 minuta pred kraj tog vremena dodala sam i mini paradajz.
Kada sam ribu izvadila iz rerne sačekala sam 5 minuta da malo "odmori" a onda servirala sa preostalim umakom za ribu.

Dodatak: Riba je savršena i hladna, sledećeg dana sa malo ovog umaka za ribu...tako da slobodno možete napraviti i malo veću količinu nego što je potrebno za jedan obrok.

6 comments:

Laka kuharica said...

Slažem se s tobom, najbolja je svježa riba. Skuše mi nisu posebno drage, ali nisu mi ni loše i ovako pripremljene, jednostavno i prepune mediteranskog okusa, odlične su.

Tamara said...

gladna sam!

Anonymous said...

Mogu li kod tebe na rucak? Za mene je riba 1000 puta bolja od bilo kakvog mesa, a sreca zivim u zemlji gde je sveza riba vrhunskog kvaliteta dostupna u svako doba godine. Skusa je u Holandiji jako popularna, cesto se jede i dimljena, ja je stavljam u jedan fin quiche. Ovako sa belim lukom mi se cini sjajna. Krompirici, paradajz - pun pogodak!

Vesna Nesic said...

Oli čula sam da u Metrou dobijaju možda i dva puta nedeljno svežu ribu, čuvaju ko guja noge koji je to dan. Da li možda znaš? Napominjem da im je riba uvek na akciji petkom, ne što ljudi poste već toj svežoj ističe rok.
Jednostavni recepti su mi se u većini slučajeva pokazali kao najbolji!

JA U KUHINJI... said...

Vesna da u Metrou je i mi nabavljamo doduše stiže raznim danima razna riba (uvek zaboravim kad šta), možda je utorkom najbolji izbor... Ma ne znam kojim danima ali kad naletimo na nešto fino i baš-baš sveže mi uzmemo i da nažalost nije dobro kupovati tu na akciji jer nije baš najsvežija...

prekratakdan said...

Mi imamo sreće da smo na moru, tako da i do dva puta tjedno jedemo ribu frišku iz mora, uglavnom sredele ili inćune, ponekad šarune. Ja bi je mogla svaki dan je jesti.

Post a Comment