Punjene pasta školjke / Stuffed pasta shells


Za mene ovo je pravo mediteransko jelo krcato mediteranskim ukusima, začinima... U suštini to je nadograđena verzija ovog jela ali prosto je toliko fino da sam morala iskucati recept ...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za ćuftice od mesa:
500 g mešanog, mlevenog, mesa
10-ak svežih listova bosiljka
1 jaje
1 kašika kapra
1 čen belog luka
himalajska so, biber
hlebnih mrvica (prezle) po potrebi
100-150 g mozzarelle (za punjenje)

za paradajz sos:
1 glavica crvenog luka
1 kg svežeg paradajza
2 kašike koncentrovanog paradajza
500 ml soka od paradajza
2 čena belog luka
malo šećera (po potrebi)
malo maslinovog ulja
himalajska so, biber



za bešamel sos:
50 g putera
2 ravne kašike brašna
oko 400-500 ml mleka
malo muskatnog oraha
himalajska so, biber

i još:
100 g mozzarelle
10-ak zelenih maslina
1 ljuta papričica
malo pecorino sira
listovi svežeg bosiljka



Način pripreme:
Priprema ćuftica od mesa: U činiju sam stavila mleveno meso, sitno seckan bosiljak, sitno seckan kapar, rendan beli luk, jaje, so, biber i sve dobro promešala pa dodavala malo po malo prezli koliko mi je trebalo da se sve fino poveže (par kašika). Ostavila sam smesu na 15-ak minuta a onda je podelila na 26 delova (toliko sam i pasta školjkica pripremila) i u sredinu svake ćuftice stavila kockicu mozzarela sira, dobro oblikovala i uvaljala u prezle.
Na malo maslinovog ulja, na jačoj vatri, propržila sam ćuftice tek da blago porumene spolja (ne trebaju skroz da se isprže jer idu posle u rernu pa će se skuvati) i ostavila ih da se ohlade.



Priprema paradajz sosa: Na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan luk (posoljen) pa dodala koncentrat paradajza a malo kasnije i seckani paradajz (oljušten i bez semena). Začinila sam solju, biberom i krčkala sve zajedno poklopljeno oko pola sata, dodala sam i sok od paradajza i još kratko sve zajedno krčkala, ubacila i sitno seckan beli luk pred kraj. (Po ukusu dodajte i malo šećera ako vam je sos kiseo).(Sos ne treba skroz da se ukuva i zgusne već onako da bude ređi jer će se "skoljkice" u njemu skuvati do kraja).
Priprema bešamel sosa: U šerpici sam otopila puter, dodala brašno i stalno mešajući malo propržila a onda dodala malo po malo mleka stalno mešajući žicom za mućenje. Kada se sos vidno zgusnuo dodala sam malo muskatnog oraha, soli i bibera.



Priprema pasta školjki: U dosta slane, ključale, vode kuvala sam pastu 8 minuta a onda je izvadila na tacnu i razdvojila te sačekala da se malo prohladi, da mogu da je držim.
Slaganje: Na dno posude stavila sam 2/3 paradajz sosa a onda ređala pasta školjke koje sam punila sa po kašičicom bešamela i ćufticom.
Kada sam poređala sve školjkice preko sam prelila ostatak paradajz sosa a i ostatak bešamela. Između školjkica tu i tako stavila sam i po koju maslinu i kolutove ljute paprike.



Pečenje: Posudu sam prekrila alu folijom i stavila u rernu na 200 stepeni na 30 minuta. Posle tog vremena odklopila sam i nastavila sa krčkanjem dok se sos vidno nije zgusnuo. Pred kraj sam tu i tako stavila kockice mozzarelle koje su mi ostale od punjenja ćuftica.
Kada sam pastu izvadila iz rerne ostavila sam 10-am kinuta da "odmori" a onda od gore naseckala malo pecorino sira i pobacala svežeg bosiljka te servirala.

5 comments:

Unknown said...

Zbog ovakvih tvojih fotografija hrane i pazljivog citanja sastojaka, koji mi se bas svi svidjaju, dobih Pavlovljev refleks...Vuf, vuf!

Anonymous said...

Znam da ce nam se ovakva pasta dopasti. Kao i one prethodne skoljke. A njih je tako tesko naci! Sve je tip-top!

Veseli trbuh said...

Dođe mi da ekran pojedem :)

Anonymous said...

Kao sto sam napisala pre skoro dve godine - znala sam da ce nam se ovakva pasta dopasti. Vredno svakog minuta provedenog u kuhinji. Imas komplimente od moje bolje polovine za sos od paradajza, to ce sad redovno biti na nasem meniuju. A ova pasta za posebne momente. Sreca, sad ovde mogu vrlo lako da se nadju ove skoljke.

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: ❤

Post a Comment