Minestrone supa i foccacia sa paradajzom


Polako nam pristiže hladnije vreme, vreme idealno za ovako guste i bogate supice koje mogu biti i kompletan obrok, uz jedan ovakav tanak hleb krcat maslinovim uljem nama više ne treba ;)


A kad sam već kod maslinovog ulja sasvim neočekivano i potpuno nenadano dobili smo paket od Olitalia Srbija i ovom prilikom im se iskreno zahvaljujem na pažnji i predivnom paketu...


Minestrone supa

Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 glavica crvenog luka
oko 100 g pancete
3-4 šargarepe
1 koren peršuna
pola srednje glavice celera
2 manja krompira
400 g zelene, okrugle, boranije
400 g (1 konzerva) crvenog pasulja
200 ml sitne testenine
2 kašike koncentrovanog paradajza
200 ml paradajz pirea
50 ml maslinovog ulja
himalajska so, biber
1 čen belog luka
pola veze svežeg peršun lista
oko 1-1,5 l pilećeg bujona ili vode
oko 100 g pecorino sira


Način pripreme:
U šerpu sam stavila sitno seckan luk, pancetu, malo maslinovog ulja i soli pa na umerenoj vatri dinstala dok luk nije omekšao. Dodala sam zatim na kockice seckanu šargarepu, peršun i celer, poklopila, i dinstala dok povrće nije omekšalo (oko 15 minuta). Otklopila sam posudu, pojačala vatru da namerno malo "zagori" tj. krene da rumeni, smanjila vatru, dobro promešala, dodala seckan krompir i koncentrovani paradajz, sve dobro promešala, nalila supom, dodala boraniju (seckanu na manje štapiće), poklopila i kuvala oko 20-ak minuta tj. dok boranije nije bila skoro kuvana.


Dodala sam zatim soli, bibera i paradajz pirea, oceđen pasulj i sitnu pastu te beli luk i nastavila sve zajedno da kuvam još nekih 10 minuta tj. koliko treba da se pasta skuva.
Sklonila sam supu sa vatre, ostavila par minuta da odmori a zatim dodala peršun list i servirala sa dosta pecorino sira od gore i foccacia-om sa paradajzom.


Foccacia sa paradajzom

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 30 cm)

za testo:
400 g brašna
200 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
2 kašike maslinovog ulja

i još:
maslinovo ulje
krupna morska so
suvi origano
oko 150 g mini paradajza


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, kvasac, so, šećer, sve dobro promešala pa dodala vodu i zamesila testo te na kraju i malo maslinovog ulja. Prekrila sam testo krpom i ostavila da naraste (oko sat vremena) a onda ga prebacila u tepciju koju sam obilato polila maslinovim uljem. Prstima sam rastanjila testo do ivica i ostavila oko 30 minuta da naraste a onda dodala polovine paradajza, još malo maslinovog ulja i krupne soli od gore i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni na 30 minuta tj. dok testo od gore nije fino porumenelo.


Izvadila sam foccacia-u iz rerne, sačekala da se malo prohladi i servirala sa minestrone supicom.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

3 comments:

Petra Kranjica said...

Super kombinacija!

Ivana Bojović said...

Upravo smo završili ovaj divni ručak...sa malim izmjenama...ali to je to ...momci su rekli...bravo mama...a ja se zahvaljujem na divnom receptu !
p.s prvi put sam fokaču pravila samo od bijelog brašna i za 5 !

JA U KUHINJI... said...

Ivana Bojović: Super, hvala na isprobavanju i drago mi je da vam se svidelo :) Srećne praznike i sve najbolje vam želimo ;)

Post a Comment