Badem torta


"...Ništa zaista vredno ne nastaje zbog ambicije ili pukog osećaja dužnosti, već potiče iz ljubavi i odanosti prema ljudima i stvarima..." 
(Albert Einstein)



Potrebno je:
(za kalup prečnika 22 cm)

za koru:
4 jaja
120 g šećera
200 g mlevenih badema

za fil:
4 jaja
100 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
70 ml slanog karamel sosa (malo gušće ukuvanog)
200 g putera


Način pripreme:
Priprema kore: Mikserom sam umutila belanca u čvrst sneg, dodala šećer pa kada se i on dobro umutio jedno po jedno žumance. A onda sam ručno, blago, mešajući dodala mlevene bademe.


Testo sam izlila u papirom obložen okrugli kalup prečnika 22 cm i pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni 45 minuta. (Čačkalicom proverite da li je kora gotova - ako izađe suva kada probodete testo gotova je).
Ostavila sam koru da se skroz ohladi a onda je po dužini presekla na pola (da dobijem dve kore).


Priprema fila: U lonac za kuvanje na pari stavila sam jaja i šećer pa stalno mešajući žicom za mešanje kuvala dok se jaja poprilično nisu zgusnuča. Onda sam dodala čokoladu i još kratko sve prokuvala, preručila u činijicu i kada se ohladilo stavila u frižider da se dobro ohladi.


Slaganje: Ohlađeni, kuvani, deo fila dobro sam umutila mikserom, posebno sam puter sobne temperature umutila mikserom a onda te dve stvari spojila, dodala i sos od karamela i sve dobro umutila.


Koru sam premazala polovinom pripremljenog fila, stavila drugu koru a zatim i od gore premazala filom. Stavila sam tortu u frižider da se dobro ohladi a onda sa ostatkom fila napravila od gore ukrase, posula malo mlevenog grilijaša od badema i opet sve dobro ohladila do serviranja.

8 comments:

Petra Kranjica said...

Prekrasno izgleda.Spremam recept za neku posebnu prigodu.

Olja said...

Super je tortica i baš lepo izgleda. A pomozi mi i reci gde da kupim kalup obima 22cm? :(

Olja said...

Naravno ne obima, nego prečnika ☺

JA U KUHINJI... said...

Hvala Petra :)

Olja ovo nije baš namenski kalup za tortu već je više aluminijumska tepsija prečnika 22 cm jer i sama nikako nisam mogla naći kalup te dimenzije a treba mi za recimo ovaj stalak ;) A ima da se kupi u većini ovih mega marketa... samo treba malo pažljivije gledati...

Olja said...

Ma tražim i gledam kad god odem u neki, ali nešto nemam sreće verovatno, uvek imaju one veće od 26 cm pa naviše, a čini mi se da je neko negde naručivao kod zanatlije.. možda u Bulevaru.... hm.. mogla bih to da proverim. U svakom slučaju hvala ti na odgovoru. Super je tortica. ☺

Anonymous said...

Prelepo!

Mimi said...

Uf, kakva savršena kombinacija karamela i badema!
Mnogo volim kad ovako staviš citat u uvod. Citat koji više kaže o vama nego hiljadu reči... :)

Dilajla said...

Elegantna, decentna ma što još reći

Post a Comment