Vege burgeri od pasulja sa grilovanim povrćem


Burgeri ne moraju uvek da budu od mesa, i ovi od pasulja su jako-jako fini i čak je i slatkica rekla da ih mogu češće praviti ;)




Potrebno je:
(za 4 osobe)

za burgere:
250 g suvog pasulja
1 crveni luk
2 manje šargarepe
pola veze (ili jedna ako su manje) blitve
malo maslinovog ulja
so, biber
1 kašika brašna (ili malo više ako treba)



za grilovano povrće:
1 patliđan
1 veća, mesnata, paprika
4-5 manjih, šarenih, okruglih tikvica

za preliv:
70 ml maslinovog ulja
1 čen belog luka
morska so
peršun list
sok pola limuna



za osvežavajući napitak od đumbira i narandže:
1,5 l izvorske vode
oko 5 cm korena svežeg đumbira
3-4 narandže
šaka sveže mente



Način pripreme:
Priprema burgera: Pasulj sam uveče potopila u dosta hladne vode. Sledećeg dana odlila sam tu vodu, sipala drugu, hladnu, i kuvala do vrenja... onda odlila tu vodu, sipala drugu, vrelu, i kuvala dok pasulj nije omekšao. Pred kraj sam posolila. Ocedila sam pasulj i ostavila da se ohladi s tim da sam sačuvala malo vode u kojoj se kuvao.
U tiganju sam, na malo maslinovog ulja, prodinstala sitno seckan luk a zatim sam dodala i sitno seckanu šargarepu (nisam je ljuštila), posolila i dinstala dok nije omekšala a onda sve prohladila.



Blitvu sam isekla na rezance i kuvala na pari 5 minuta a zatim prelila ledenom vodom i maksimalno ocedila.
U elektičnu seckalicu stavila sam pasulj, dinstano povrće i blitvu pa pulsno miksala dok se sve nije fino sjedinilo ali i dalje ostalo onako rustično.
Smesu sam prebacila u činiju i stavila u frižider pa pola sata a onda dodala soli i bibera po ukusu i kašiku brašna. Ako vam se smesa raspada dodajte mrvicu vode u kojoj se pasulj kuvao i eventualno još malo brašna.
Napravila sam burgere, uvaljala ih u brašno i pržila na malo maslinovog ulja sa svake strane, na umerenoj vatri, dok nisu lepo porumeneli.



Priprema grilovanog povrća: Povrće sam isekla na krugove, papriku na manje komade, posolila i ostavila malo da pusti vodu a onda na suvo ispekla u gril tiganju. Prelila sam ga zatim pripremljenim prelivom: u činijicu sam stavila sve sastojke za preliv i dobro ih promešala.



Serviranje: Kajzerice sam presekla na pola i na dno svake stavila po malo taratora ili već salatice po želji, od gore stavila burger a na to grilovano povrće.



Uz sve ovo poslužila sam osvežavajući napitak od đumbira i narandže koji sam napravila tako što sam u 300 ml vrele vode stavila izrendan đumbir i ostavila da odstoji oko 10 minuta a zatim procedila, dodala oko 1 l vode, isceđen sok narandži, malo listića svežeg đumbira i listova sveže mente pa sve stavila u frižider da se dobro ohladi. Ako želite možete dodati i malo meda ili šećera ali nama je i ovako baš fino...



4 comments:

Petra Kranjica said...

Krasno izgledaju!

What's for dessert? said...

Nikad nisam probala vege burgere. Ovi tvoji izgledaju baš primamljivo, a i sviđaju mi se sastojci

Mimi said...

Ja jako volim vege burgere. Probala sam nekoliko kombinacija i svaka mi se dopala... :) I ovi će biti isprobani. :)

prekratakdan said...

Moram probati ove sa fažolom, vidim da i drugi rade, nadam se da bi se mojima svidjelo. Napitak mi je odličan, isto moram isprobati, kao i ono pivo što si već radila...

Post a Comment