Proso sa blitvom i punjeni patlidžan - tikvice - DARIVANJE


Organski proizvodi dobijaju se primenom metoda organske proizvodnje u svim fazama proizvodnje. Proizvodnja bez upotrebe insekticida, pesticida, fungicida i veštačkih đubriva, regulatora rasta, hormona, antibiotika i genetski modifikovanih organizama. 

U vremenu u kome živimo, mislim, da je postalo sve potrebnije voditi računa o tome šta unosimo u svoje telo... Voće i povrće više nisu samo voće i povrće i iako možda na oko i ukus isti razlika postoji i to velika (a telo to vrlo dobro prepozna). 


Ako već nemate svoje parče zemlje i niste u mogućnosti da gajite svoje voće i povrće, i ako živite u Beogradu imate mogućnost da se hranite zdravim i organskim proizvodima. Ne morate ih "juriti" po radnjama u gradu ili pijacama... OrganicBg Delivery bavi se dostavom svežeg, sezonskog, ORGANSKOG povrća i voća na teritoriji grada Beograda.


U ponudi imaju korpe u tri veličine, sa po 10 sezonski dostupnih proizvoda. Sadržina korpe se menja nedeljno i prati sezonu. Tako, svake subote paket svežeg sezonskog organski gajenog povrća i voća , čija je količina prilagođena vašim nedeljnim potrebama stize na Vašu adresu. 
Izabrana i poručena korpa stiže na Vašu adresu subotom, u vreme koje je unapred dogovoreno. Vreme isporuka se precizno planira petkom, kada će Vas kontaktirati kako bi ugovorili tačno vreme isporuke. Korpu možete naručiti od ponedeljka po isticanju ponude za tu nedelju do četvrtka do kraja dana, narudžbenicom koja se nalazi na sajtu pored svake korpe ili mailom. 


Ono sto je najlepše – sve je potpuno sveže. Proizvodi izabrani sa 6 sertifikovanih organskih farmi, biće isporučeni na Vašu kućnu adresu, manje od 24 časa od branja i preuzimanja sa farme. Svi proizvodi su upakovani i deklarisani. 


U aktuelnom broju magazina MEZZE jedna od mojih rublika posvećena je organskoj hrani pa skosnite da vidite a i OrganicBg Delivery jednom čitaocu magazina MEZZE poklanja korpu organskih proizvoda tako da ako želite da to budete baš vi pratite ovaj link i uputstva na njemu :)



A ja vam ovog puta dajem ideju jednog povrtnog ručka. U letnjim danima hrana poput ove baš prija i oporavlja i dušu i telo. 

Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 veći patlidžan
4 male, šarene, okrugle tikvice

za punjenje:
100 ml prosa
1 veza blitve (ili 2 ako su manje)
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
himalajska so, biber


za zelenu salatu:
par listova zelene salate puterice
par listova zelene salate  „Lolo Roso”
1 manja glavica crvenog luka
1 veći paradajz
malo maslinovog uljaž
himalajska so


Način pripreme:
Patlidžan sam presekla na pola i izvadila unutrašnjost, tikvice sam izdubila. Obe povrćke stavila sam u pleh, nasolila, prelila sa malo maslinovog ulja i ubacila u rernu da se peku na 200 stepeni na 30 minuta.


Za to vreme sam pripremila fil. Proso sam stavila u 200 ml vode i kuvala 15-ak minuta (na umerenoj vatri) tj. dok nije omekšao i upio svu tečnost.
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam luk pa kada je omekšao dodala šargarepu sitno seckanu (bez ljuštenja) i nastavila sa dinstanjem. A paralelno sam i na pari kuvala blitvu (predhodno očišćenu i grubo iseckanu) oko 5 minuta tj. dok nije svenula. Onda sam je prelila ledenom vodom, dobro ocedila i iseckala što sam sitnije mogla.


Pomešala sam proso, dinstano povrće, blitvu, dodala jedan rendan beli luk, soli i bibera pa sve dobro promešala.
Patlidžan i tikvice napunila sam ovom smesom, prelila sa malo maslinovog ulja i pekla još nekih 20-ak minuta.


Patlidžan i tikvice servirala sam sa zelenom salatom koju sam napravila na sledeći način: U činiju za salatu stavila sam iskidane listiće obe vrste zelene salate, dodala malo sitno seckanog crnog luka koji sam prethodno nasolila i prelila sa malo maslinovog ulja pa držala 15-ak minuta tako da pusti "ljutinu", i dodala sam po koju krišku paradajza. Sve sam dobro posolila i prelila sa malo maslinovog ulja, posula sa malo peršuna i servirala.


5 comments:

Anonymous said...

Olja, ti si nenadmasna! Svaka cast! Recept cu sigurno isprobati, kad nabavim proso u Srbiji.

Anonymous said...

Kako najednostavno da go isprintam receptov? :) Elena

JA U KUHINJI... said...

Elena na dnu posta ima dugme PRINT (u ovom sivom pravougaoniku u gornjem levom ćošku), možeš izostaviti slike i samo recept štampati vrlo jednostavno...

sanjarka said...

Izgleda savršeno! Šteta što ne smem da jedem proso, ali probaću sa kinoom

yzse said...

Je l' može mali savet? Šta radiš sa ovim zelenišem od šargarepe (nadzemni deo)? Ima ga dosta i nekako mi je greota da se baci, mora da može nekako da se iskoristi...

Post a Comment