Sporo pečena piletina sa leblebijom


Meso pečeno na nižoj temperaturi duži vremenski period bude jako sočno, mekano, savršeno... Pa i piletina pripremljena na ovaj način bude zaista posebna... a možda još bolje od mesa bude moča koja se stvori... i kada u to umešate leblebiju ... ma prefino...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g sirove leblebije
2 batka i karabatka
2-3 glavice crnog luka
malo maslinovog ulja
1-2 kašike koncentrovanog paradajza
malo ljute mlevene paprike
malo putera
morska so, biber
svež peršun list


Način pripreme:
Uveče sam potopila leblebiju u dosta hladne vode (dodala sam kašičicu sode bikarbone).
Sledećeg dana odlila sam tu vodu, sipala novu, hladnu, i stavila da se kuva. Kada je provrila odlila sam tu vodu i sipala drugu, vrelu i nastavila da kuvam na umerenoj vatri dok leblebija nije omekšala, oko 40 minuta.


Paralelno sa tim u drugi lonac tj. šerpu (koja ima poklopac i može u rernu) stavila sam malo maslinovog ulja, na to luk seckan na rebra, zatim piletinu, so, biber i po koji listić putera. Sve sam poklopila i stavila u rernu na 160 stepeni i nekih 2 sata.


Kada je meso fino omekšalo izvadila sam ga iz šerpe, tu stavila u taj sok leblebiju, koncentrat paradajza, ljutu mlevenu papriku, sve dobro promešala, vratila meso i kratko zapekla (otklopljeno da meso porumeni).
Pred serviranje posula sam sa malo svežeg peršun lista.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

4 comments:

prekratakdan said...

Meni je ovo odlično, kombinacija koju ću svakako isprobati!

Anonymous said...

Super! Imam jos pola tegle leblebije, moze da se isproba. Jesi li skidala opnu sa leblebije nakon sto je odstojala u vodi sa sodom bikarbonom. Kad sam pravila kolac (Tanja - Kuhinja zaposlene zene) od leblebije, gulila sam zrno po zrno. Nije naporno i dobro je za zivce, ali kosta vremena.

JA U KUHINJI... said...

Slađo ovog puta nisam ljuštila leblebiju od te opne jer se nije ni odvojila ali kada se onako vidno odvoji od zrna onda je i ja oljuštim :)

Zorica Pavlovic said...

Ti me oduševljavaš sa ovim tvojim posuđem...da sam kojim slučajem u Srbiji, sve bih ih kupila ovako, samo ću da im se divim. ( naručila sam od prijateljice da mi kupi nešto tufnasto od Metalca )
Ručak mi je odličan, sviđa mi se.

Post a Comment