Pastrmka sa suvim šljivama


I svaki put ista konstatacija kad jedemo ribu: "Bože zašto je ne jedemo češće, moramo je jesti češće..." i svaki put to ipak ne učinimo... grrr...
Pastrmka pripremljena na ovaj način je prosto fenomenalna... 
Osnovni (okvirni) recept je od Gorice Nešović i glasi:

"Pastrmka sa suvim šljivama
Ribu oprati, osušiti, posoliti i pobiberiti.
U pleh naseći mnogo crnog luka (crvenog), da dobro pokrije dno. Šaku suvih šljiva bez koštice razmestiti po luku i na to staviti pastrmku, prethodno začinjenu solju, biberom i bosiljkom. Prekriti folijom i peći na 200 stepeni 20-ak minuta, a onda otkriti i peći dok se ne uhvati lepa korica.
(od suvih šljiva pastrmka se malo nadimi, pa je odlična)"


Doduše mi smo ga poprilično "upgrade-ovali" :). Krajnji rezultat je zaista savršena riba i deca su samo mljackala i rekla po hiljaditi put da definitivno ribu trebamo češće jesti jer je svi jako volimo.
Ako vam pak treba posna varijanta samo izostavite puter i pancetu... sve ostalo ostaje isto...


Način pripreme:
(za 4 osobe)

4 očišćenje pastrmke od po 300 g svaka
1-1, 5 kg mladog, crvenog, krompira
2 najveće glavice crvenog luka ili 3 srednje
100 g suvih šljiva
malo maslinogo ulja
oko 50-100 g pancete
oko 50 g putera
1 limun
1/2 veze svežeg peršuna

za preliv za ribu:
2 čena belog luka
oko 70 ml maslinovog ulja
1/2 veze svežeg peršuna
sok pola limuna
himalajska so


Način pripreme:
Krompir sam oljuštila, isekla na polovine i stavila da se kuva u dosta slane vode 15 minuta. Za to vreme na dno pleha stavila sam mrvicu maslinovog ulja i doooostaaa crvenog luka seckanog na rebarca, posolila ga pa dodala kuvani krompir i stavila u rernu na 200 stepeni i nekih 30 minuta.
Dok se to peklo pripremila sam pastrmke: Dodatno sam ih malo očistila, oprala, prosušila, posolila i u unutrašnjost stavila po par listova pancete, malo limuna i peršuna... i po koji listić putera...


I znači posle 30 minuta na krompir sam poređala ribu, sa strane stavila suve šljive i prekrila sve alu folijom te vratila u rernu na 20 minuta. Posle tog vremena skinula sam foliju i pekla još jedno 10 minuta a onda pažljivo ribu premestila na tanjir za serviranje (i prekrila alu folijom) a pleh sa krompirom podigla na nivo 4, uključila gril opciju i zapekla ga dok nije porumeneo.
Na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila po ribu a sa druge krompir, luk i suve šljive.


Uz to je fino napraviti i onaj klasični preliv za ribu: U teglici sam pomešala rendani beli luk, maslinovo ulje, himajalsku so, peršun list i limunov sok...



Post je nastao uz podršku Fairy Platinum:

 - 3X delovanje protiv masnoće: brzo čišćenje, dugotrajna sapunica, efekat natapanja
- Usudite se da kuvate zahtevna jela jer Fairy Platinum uklanja i najuporniju masnoću

5 comments:

Unknown said...

Obozavam ribu i ovo definitivno pravim, jos suve sljive, dobitna kombinacija. Hleb sa semenkama koji se vidi na fotki da li je kupovni ili domaci?

JA U KUHINJI... said...

Marjeta 70: Hleb je kupovni, Roggenart (https://www.facebook.com/RoggenartSerbia?fref=ts) je u pitanju... Mnogo dobar hleb...

Anonymous said...

Jako, jako lepo! Mi jedemo ribu svakog petka, da se ja pitam bila bi svakog petka pastrmka koju obozavam. Nisam pravila nikad na ovaj nacin, dobra ideja!

Laura said...

Prelepo

Anonymous said...

I ja uvek postavljam to isto pitanje i dajem obećanje da ćemo ribu jesti bar dva puta nedeljno.Ali,uglavnom ostane na obećanju...Na ovaj način izgleda preukusno,obavezno ću probati.

Post a Comment