Marmelada od jagoda


Razlika između slatka, džema i marmelade je samo u obliku jagoda ;), kada pravim slatko to su cele jagode, za džem seckane a za marmeladu skroz smiksane... Inače proporcija sastojaka ista (mada neko koristi i 1:1) a dužina kuvanja popriličmo zavisi od ukusa i toga da li volite i želite gušći ili ređi džem tj. marmeladu... Ja sam napravila neku između gustinu da je mogu prelivati preko sladoleda, krofni...


Potrebno je:

1 kg očišćenih jagoda
500 g šećera
2 burbon vanilin šećera
50 ml ruma
sok pola limuna


Način pripreme:
Jagode sam očistila, iseckala na sitnije, prelila šećerom, dodala vanilin šećer, sve dobro promešala i ostavila par sati da odstoji.


Onda sam dodala rum i limunov sok i stavila na umerenu vatru da se kuva. Penu koja se stvarala skidala sam i kuvala nekih 30 minuta. Posle tog vremena štapnim mikserom sam sve dobro umutila i nastavila da kuvam često mešajući dok nisam dobila željenu gustinu (vreme kuvanja zavisi od svega i svačega ali recimo još nekih 30-40 minuta).
Vrelu marmeladu sipala sam u sterilnu teglu, dopro je zatvorila i ostavila da se ohladi.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

3 comments:

Laura said...

Prelepe fotografije

Anonymous said...

Pravo mesto da se poseti uz prvu jutarnju kafu. Sad mi treba teglica ove marmalade. I potpuno se slazem za odnos jagoda i secera.

Zorica Pavlovic said...

Mermelada mi izgleda fantastično. Retko ih pravim jer se u našoj kući džemovi baš ne jedu puno, ali slike su me osvojile i možda napravim teglicu kad stignu naše jagode.

Post a Comment