Čokoladni kolač / Mud Cake (#Menaž)


Danas naš sinkić postaje tinejdžer... Viši i teži od mene, na trenutke tako veliki i zreo a na trenutke detinjast i "zelen"... Prebrzo vreme prolazi, prebrzo će mi život proći... i biće mi žao jer ih se nisam dovoljno nagledala, namazila, naljubila... Mada mislim da mi ni 100 života ne bi bilo dovoljno...


Moje rođendane, u detinjstvu i mladosti, od kad pamtim obeležila je uvek jedna ista torta (jer sam je ja najviše volela i uvek tražila i sama pravila)... Njoj ću morati da posvetim zaseban post... jednom... Ovom prilikom samo da kažem da su dva neizostavna sastojka iste bile piškote i MENAŽ čokolada. Piškote sam vremenom zapostavila ali MENAŽ čokoladi sam ostala verna do dan danas. I jeste da sada postoje i razne druge čokolade za kuvanje ali ja od tih 80-tih koristim gotovo uvek MENAŽ. Jedino ako mi treba čokolada sa velikim postotkok kakao delova onda kupim drugu ali znači u 90 posto slučajeva i dan danas to je MENAŽ. 



Kolač kojim vas danas častimo je ultra čokoladan... fantastičan i bombastičan tako da se morate potruditi da budete umereni i... čik se zaustavite na jednom parčetu...


Potrebno je:
(originalni recept)
(za okrugli kalup prečnika 20 cm)

280 ml vode + 2 kašičice instant kafe
45 ml brendija
190 g putera
150 g MENAŽ čokolade za kuvanje
350 g šećera
2 kesice burbon vanilin šećera
300 g brašna
1 ravna kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
2 manja jaja

za glazuru:
150 ml slatke pavlake
150 g MENAŽ čokolade za kuvanje

i još:
karamelizovani makadamijan orasi


Način pripreme:
U šerpicu sam sipala 280 ml vode, kada je provrila dodala sam instant kafu i puter pa ostavila da se puter skroz otopi a onda dodala i brendi.
U činiju za mešanje sipala sam sve suve sastoje tj. šećer, vanilin šećer, brašno, mrvu soli, sodu bikarbonu i sve dobro promešala.



Otopila sam čokoladu u mikrotalasnoj a posebno sam u činijici umutila blago i jaja.
U suve sastojke dodala sam polovinu mešavine sa kafom, onda otopljenu čokoladu, pa jaja i na kraju drugi deo mešavine sa kafom. Sve sam blago promešala (ručno žicom za mućenje) tek dok se nije spojilo a onda izlila u kalup obložen papirom za pečenje i pekla na 150 stepeni sat ipo vremena. (U principu pecite dok kada probodete kolač kroz sredinu štapić ne izađe suv).



Izvadila sam kolač iz rerne, sačekala da se malo prohladi a onda ga prevrnula na tanjir za serviranje. Ohlađeni kolač sam prelila glazurom i stavila u frižider do sledećeg dana da se sve dobro ohladi.
Preliv sam napravila tako što sam u šerpici zagrejala pavlaku skoro do vrenja a onda sklonila sa ringle i dodala jako sitno seckanu čokoladu. Par minuta sam ostavila tako da se čokolada otopi a onda žicom za mešanje mešala sve dok se nije stvorio lep i ujednačen, gust, krem.



Od gore sam kolač pred serviranje ukrasila karamelizovanim makadamijam orasima i MENAŽ čokoladom a vi možete po želji. Lepo ga je poslužiti sa po kojom kuglom sladoleda ili malo ulupane slatke pavlake ili nekog svežeg bobičastog voća...


14 comments:

DjoletovaMama said...

Srecan nam rodjendan, dosuse nama 2. :)
Ja razmisljam o nekoj laksoj torti za ovo vreme, vockastoj ali zapamticu za zimske rodjendane :)

JA U KUHINJI... said...

DjoletovaMama: Hvala i srećno i vama :)

Tanja Leković said...

Srecan rodjendancic, da budete zdravi i srecni! Divno mi zvuci ova torta!

Branka - byB said...

Sretan rođendan sinkiću i neka uživa u svojim lijepim, mladim godinama :) A torta je jednostavno vrhunska ! Bilježim je i za moj rođendan :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala Tanja, Hvala Branka :))

Bylelush said...

Srecan rodjendan sinu :) Torta ( kao i fotografije) izgleda stvarno divno

JA U KUHINJI... said...

Hvala Jelena :)

Anonymous said...

Srecan rodjendan! Brzo dani i godine prolaze, juce beba, danas vec veliki decko koji sve moze sam, ili vec tinejdzer! Prelepa torta, blago svima nama koji slavimo januarske rodjendane :-)

prekratakdan said...

Steglo me u grlu dok sam čitala jer se i ja isto tako osjećam, bojim se tih dana koji prolaze. Sretan mu rođendan, torta je divna!

JA U KUHINJI... said...

Hvala Sladoled, hvala Ingrid Perisa:)

Mirjana said...

Divan tekst, divna i torta. Pravim je 2.put, a danas svojoj cerki za 9.rodjendan. Malo sam izmenila, jer kod nas nikako ne mogu da nadjem makadamija orahe, pa sam usecerila lesnike. Jedan deo lesnika sam ispekla u rerni i samlela pa dodala smesi pre pecenja. Torta je fantasticna. Hvala za receptic!!

JA U KUHINJI... said...

Mirjana baš mi je drago da ti se tortica svidela :).
Ćerkici želimo srećan rođendan i svako dobro <3

Anonymous said...

Torta isprobana ovih dana za jednu finu priliku. Sjajna torta, socna i nakon par dana, slatka koliko treba i u svakom pogledu fenomenalna. Zbog nedostatka vremena nisam karamelizovala makadamije, vec iskoristila kanidiranu narandzu i badem. Savreno se slaze uz tortu!

Sandra Pecić said...

Ovo mi izgleda predobro da mi dodje sada da idem u kuhinju.. nego nemam brendi a ni dovoljno putera. Zato, za vikend ima da se sladimo. Već se radujem jer ovako na slici tortica deluje baš po mom ukusu! :) Hvala za divan recept

Post a Comment