Rolovana teletina sa kajmakom


Ako vam treba ideja za Uskršnju trpezu nadam se da ćete je naći u ovoj knjižici. Nastala je u saradnji portala Najbolja mama na svetu i Doncafe-a a recepte za Vas su pripremile Gaga,  Mila,  Lana,  Ana i moja malenkost.
Iz mog predloga menija danas vam predstavljam rolovanu teletinu... Jako, jako fino...

kliknite na fotografiju da preuzmete knjigu u pdf formatu

Potrebno je:
(za 6 osoba)

2 kg telećih grudi za rolovanje
200 g kajmaka
malo vlašca
malo ljute, crvene, paprike
morska so, biber
1 kašičica meda


za prilog:
1,5-2 kg mladih krompira
6-7 glavica šalot luka
500 g graška+malo putera+sveža nana+so, biber


Način pripreme:
Teleće meso sam dobro odvojila od suvišne masnoće, oprala, prosušila i nasolila. Premazala sam ga kajmakom, posula vlašcem i ljutom papričicom pa urolala i vezala kanapom.


Stavila sam rolnu u pleh (koji sam malo nauljila), prekrila alu folijom i stavila u rernu na 150 stepeni i nekih 2 -2,5 sata.
Posle tog vremena dodala sam mlade krompiriće (predhodno obarene) i cele glavice (očišćenog) šalot luka, opet prekrila folijom i nastavila da pečem na istoj temperaturi još pola sata.


Posle tog vremena otklopila sam meso, premazala ga sa malo meda a jačinu rerne povećala na 220 stepeni. Posle 15-ak minuta, kada je meso fino porumenelo, izvadila sam ga iz rerne i prekrila alu folijom te ostavila da "odmori" a krompir vratila u rernu, uključila grill opciju i pekla dok nije porumeneo.


U međuvremenu sam skuvala i grašak u dosta vode, ocedila ga i dodala kockicu putera, soli, bibera i malos sveže nane (može i mirođije umesto nane ako više volite).
Serviranje: Na veliki tanjir za serviranje stavila sam meso (odstranila kanap) okolo stavila grašak, sve ukrasila sa malo ljute papričice i posebno stavila krompir.
Pri serviranju u tanjire meso malo prelite sa močom koja je ostala od mesa.



Napomena: Meso pečeno na ovaj način je jako mekamo i gotovo se topi u ustima pa ga je samim tim malo teže iseći na "uredne" šnite a ako vama takve trebaju onda ga pecite na jačoj vatri kraći period, neće biti tako mekano ali će izgledati "urednije".

4 comments:

Petra Kranjica said...

Vidjela sam knjižicu, super je!

What's for dessert? said...

Divota! Raj za oči, a vjerujem i za nepce :)
Sretan Uskrs!

mignonne said...

Izgleda veoma ukusno i svecano, pravi recept za uskrsnju trpezu.:)

prekratakdan said...

Jako ukusno izgleda

Post a Comment