Okruglice od tikvica i sremuša sa orzo pastom


Narednih par dana na blogu par ideja laganih jela sa sremušem... dok mu je još sezona da ga iskoristite. Za početak ove okruglice sa tikvicama i sremušem...


Potrebno je:
(za 3 osobe)

za okruglice od tikvica i sremuša:
2 manje ili 1 veća tikvica
1 veza sremuša
2 kašike ovsenih pahuljica
1 jaje
morska so, biber
40 g parmezana
hlebnih mrvica po potrebi


za paradajz sos:
1 glavica crnog luka
2 ćena belog luka
400 ml seckanog paradajz pelata (1 konzerva)
malo maslinovog ulja
morska so
malo smeđeg šećera

i još:
250 g orzo paste (ili neke druge po izboru)
parmezan za serviranje


Način pripreme:
Priprema ćuftica: Tikvice sam dobro oprala i izrendala na krupno, posolila i ostavila da odstoje oko 15-ak minuta. Zatim sam ih dobro ocedila od tečnosti koju su pustile, dodala ovsene pahuljice, jaje, sitno seckan sremuš, soli, bibera, parmezan i na kraju hlebnih mrvica koliko je trebalo da se sve poveže. Ostavila sam opet da odstoji oko pola sata a onda pravila kuglice (po potrebi dodajte još malo prezle) i režala ih u puterom podmazane male modlice za mini mafine.


Pekla sam u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta tj. dok fino nisu porumenele.
Priprema paradajz sosa: U šerpicu sam stavila sitno seckan crni luk i donstala ga na malo maslinovog ulja a onda dodala paradajz pelat, so,biber, beli luk i sve zajedno krčkala 15-ak minuta. Pred kraj po ukusu dodajte malo smeđeg šećera ako je sos suviše kiseo.
Serviranje: Na dno tanjira stavila sam skuvanu pastu, od gore prelila malo sosa, poređala par kuglica, i njih prelila sa malo sosa i posula parmezanom.


5 comments:

Unknown said...

Belezim recept za okruglice, super deluju!

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda, pravi sezonski recept!

Anonymous said...

Probala ovog vikenda, samo oblikovala rukama kuglice. Ispalo odlično, smazalo se odmah. Pravila uz mlade krompiriće i spanaćem. Ostatak sremuša završio u salati. Daje šmek svemu. Hvala na idejama!

Anonymous said...

Isprobali danas, doduse sa malim izmenama. Umesto sremusa koji je ovde misaona imenica, upotrebila sam mladi luk (skoro da nema glavicu) i umesto orzo paste integralne mini penne. Smazali smo sve, ponavljamo sigurno! Hvala na receptu!

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: 😘❤️

Post a Comment