Domaće testo za pizzu (sa pivom) + pizza sa kobasicom


Pivo u pecivima meni daje jednu jako finu notu, ne toliko što se tiče ukusa jer se ukus ne oseti već u strukturi - hrskavosti. I ovo testo za pizzu je zaista super hrskavo i taman onako kako testo za pizzu treba biti... a još uz nadev sa kobasicom od mangulice od gore... Možda smo dobili svoju novu, omiljenu, varijantu pizze... 
Post je nastao u saradnji sa Staropramen pivom. A još recepata sa pivom kao sastojkom možete pronaći na tagu pivo.


Potrebno je:
(za 4 okrugle pizze prečnika oko 32 cm)

za testo: 
500 g (+ oko 100 g) namenskog brašna za pizzu (ako nemate onda pola oštro-pola meko) 
1 ravna kašičica smeđeg šećera
1 kesica suvog kvasca
veliki prstohvat soli
malo maslinovog ulja



za fil:
400 g sveže kobasice od mangulice
200 g sveže roštiljske kobasica
2 glavice crvenog luka
1 ljuta papričica
300 g šampinjona
200 g mozzarelle
sveža rukola
500 ml domaćeg paradajz sosa + malo suvog origana + malo suvog bosiljka


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam 500 g brašna, so, šećer, kvasac... promešala pa dodala pivo i sve zajedno promešala i dodavala brašna koliko je trebalo da zamesim testo. Testo sam prebacila u drugu činiju namazanu maslinovim uljem, i testo sam premazala i ostavila da narasta oko sat-dva. Jednom sam ga premesila pa opet ostavila da naraste a onda koristila.



Slaganje pizza: Testo sam podelila na 4 deli. Svaki deo sam tanjila u okrugli oblik s tim da sam se trudila da sredina bude tanja a ivica za mrvicu deblja. Premazala sam testo pripremljenim paradajz sosom, poređala listiće šampinjona, listiće luka, kolutove ljute paprike i kružiće svežih kobasica (kobasice sam vadila iz omota i kao male "loptice" ređala na testo).


Rernu sam zagrejala na najjače a onda stavila pleh u rernu (pekla sam jednu po jednu pizzu) i uključila program pečenja samo dole na 10 minuta. Posle tog vremena stavila sam program gore-dole na 5 minuta a onda otvorila rernu stavila mozzarellu i vratila u rernu na minut (tek da se sir blago otopi).
Izvadila sam pizzu iz rerne, posula je suvim origanom, servirala sa malo sveže rukole i kriglom Staropramen piva

5 comments:

mignonne said...

Ogladnila sam od slicica, genijalna ideja za foto-gif.:))

Tamara said...

baš si me pogodila , pivo, tijesto s pivom pa još i kobasice!! predajem se

Unknown said...

Živim na picama tako da ovo moram isprobati:) deluje fantastično! Super su ovi zadnji recepti,i ono sa sremušem mi je na listi.

Anonymous said...

Kako fantasticno izgleda! Prelepe fotografije! Ne secam se da sam ikad probala ove kobasice, ove rostiljske lice na cipolata kobasice. Uh, sad bih jednu picu!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima, Probajte svakako i ovakvu pizzu, nama se zaista dopala :)

Sladoled: Možeš koristiti bilo koju svežu kobasicu koja se tu prodaje, samo je izvadiš iz omota i "iscepkaš" na manje komade...

Post a Comment