Vanilice


Stare, dobre, vanilice :)) Ne treba ih specijalno predstavljati...



Potrebno je:
(za 2 pleha)

za testo
200 g svinjske masti
100 g šećera
1 jaje + 1 žumance
2 kesice vanilin šećera
korica jednog limuna
400 g brašna (ili 300 g brašna + 100 g mlevenih, pečenih, lešnika)

i još:
domaći džem od kajsije
prah šećer (oko 100-150 g)


Način pripreme:
U činiju za mućenje stavila sam mast i dobro je miskerom umutila, zatim dodala šećer, vanilin šećer  i koricu limuna pa nastavila sa mućenjem. Sledilo je dodavanje jaja i žumanca. Isključila sam onda mikser i ručno umešala brašno (ili mešavinu brašna i lešnika ako se odlučite za tu varijantu - onda možete i izostaviti koricu limuna).


Testo sam tanjila na papiru za pečenje (ili možete i na radnoj površini sa minimalnom količinom brašna) na debljinu 6 mm a onda malom okruglom modlicom (prečnika 2 cm) vadila kružiće i ređala u pleh na papir za pečenje.
Višak testa sam premesila i opet tanjila i tako dok nisam utrošila sve.


Testo sam pekla 12 minuta u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada sam ih izvadila iz rerne malo sam sačekala da se stvrdnu u plehu a onda dva po dva još topla keksića spajala džemom od kajsija i ređala opet u pleh tako uspravno jer dok su jako vrući mogu keksići da skliznu jedan sa drugog. Valjala sam ih zatim u prah šećer kome sam dodala vanilin šećer, spremila ih u metalnu kutiju i zaboravila na par dana.


U početku su keksići tvrdi ali ostavite ih da odstoji 2-3 dana i onda što duže stoje to su finiji i prhkiji.
Dodatak: Možete ih vaditi i većom modlicom ali meni su jako zgodni onako "za zalogaj"...

11 comments:

Gordana said...

Prelijepe su, obozavam ih.

irenalana said...

I ja obozavam vanilice. Pravim ih po veoma slicnom receptu samo sto nikad ne dodajem secer u tijesto. Moracu da probam i ovako.

Petra Kranjica said...

Divne su ti, stalno si obečajem da ću ih pokušati napraviti ali nikakako da to konačno i ostvarim. Spremam recept u nadi da ću uspijeti izvršiti obećanje dano samoj sebi do kraja godine.

Tanja Leković said...

Predivne vanilice, al' što ti je ova srebrna činija sa ručkama (tzv. frutijera :-))... Nemam reči! Božanstvena!

Začarana kuhinjica said...

Izgledaju nežno kao paperije :)
Ja sam u utorak spremala po veoma sličnom receptu. Malo sam eksperimentisala, pa sam dodala kikiriki. Ispala je interesantna kombinacija.

What's for dessert? said...

Mljac! Sad bih posegnula kroz ekran :)

Unknown said...

Prvo bih pohvalila sve sto si do sad uradila a ja vecinu toga pogledala i probala :-), a sad bih samo pitala da li ima veze koji tip brasna se koristi za ovu poslasticu. Pozdravčic.

JA U KUHINJI... said...

Olivera Marinovic može se koristiti i oštro i meko ili pola pola... u principu mislim da su za mrvicu sipkavije sa oštrim ali sve je jedno... u svakom slučaju jako su fine ;)

Kolacici said...

Aii ja stvarno volim photography food blogove, fotke su ti super (za recept ćemo vidjeti kad probamo) =)

Anonymous said...

Ovo pred kraj: ... i onda zaboravila na njih par dana, je kod nas nemoguce. Sinoc sam napravila tvoje vanilice, mislim skoro identican recept moje mame, osim sto nisam stavila mast (misaona imenica ovde), vec puter. Vanilice skoro nestale, domaci i komsiluk odusevljen. A bas sad pocinje sezona ovakvih kolacica i keksica :-)

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: :) I ja baš ovih dana razmišljala o njima i planiram da ih pravim :)

Post a Comment