Pita sa sremušem od vučenog testa


Sremuš je jako zdrava biljčica i ako imate priliku svakako ga što više i češće koristite sada kada mu je vreme. Zovu ga još medveđi ili divlji luk a i "ubica otrova" jer ni jedna druga biljka tako dobro ne čisti krv i sistem za varenje kao sremuš. 



Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje listova ove biljke u trajanju od dve do tri nedelje. 
Zanimljivo je da karakterističan miris sličan onog koji ima beli luk kod sremuša postoji samo dok se jede. 


Inače sremuš najčešće raste u vlažnim šumama pa se možete prošetati do najbliže i sami ga ubrati... a uz to lepo provesti dan u prirodi, na čistom vazduhu...Ali pazite da ga ne pobrkate sa otrovnim mrazovcem. Ipak mrazovac ne raste u šumama i nema miris belog luka kada mu protrljate list tako da... 


Još ideja šta i kako sa sremušem imate u tagu sremuš a trudiću se, dok mu je sezona, da vam dam još po neku ideju...


Potrebno je:

za testo:
500 g mekog brašna tip 400
300 ml tople vode
1 ravna kašičica soli


za fil:
2 kriške (oko 500 g) sira
3 jaja
2-3 veze sremuša
so po ukusu
100 ml kisele pavlake

i još:
malo ulja


Način pripreme: 
Testo sam već par puta pravila i dala recept, možete pogledati ovde samo što je ovo malo veća količina testa i posle prvog odmaranja podelila sam ga na 4 dela, svaki zasebno malo rastanjila, premazala uljem i ostavila da odstoji i onda napravila 4 pužića... naravno možete raditi i sa jednom džinovskom korom ali to je sad sve stvar afiniteta.


A fil sam napravila tako što sam izgnječila sir, dodala jaja, dobro sve sjedinila pa dodala malo kisele pavlake, seckan sremuš i so.
Pekla sam oko 35 minuta na 200 stepeni tj. dok fino nije porumenelo.


10 comments:

Začaran kuhinjica said...

Gledam kroz prozor sivo nebo i kišu kako pada, a onda mi na monitoru sinu ove tvoje fotografije prelepe prirode i ko da me je Sunce ogrejalo :)
Sremuša ima mnogo u našoj neposrednoj blizini. Beremo ga u blizini Rtnja. I sama znaš... skoro netaknuta priroda.

Zanima me da li si mozda pravila tinkturu sa sremušem (rakija+sremuš). Moj muž je pre 4,5 godina imao infarkt i otada koristi sremuš u sezoni u velikim količinama. Volela bih da mu napravim kapi od sremuša tako da može da koristi sremuš preko cele godine. Ukoliko imaš recept, volela bih da ga podeliš sa nama :)

Unapred zahvalna!

Milanka

p.s. Savijača izgleda bozanstveno!

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda! Jako se veselim proljeću i svom samoniklom bilju koje možemo koristiti.

DjoletovaMama said...

Sjajno :-) bas ovih dana razmisljam kako da napravim nesto sa sremusem, a ove domace kore uvek su izazov. Hvala Vam za recept

Anonymous said...

Pravim. mada pre neki dan mislimo ulovićemo još malo ..ali nismo ga više načli.Nadjemo vlašac, takodje ukusno.Prelepo izgleda ova pita

Milin Kuvar said...

O, kako divno izgleda! Ovaj period najviše volim zbog domaćih pita sa svim zelenišem koji iznikne posle duge zime! Recept ide direkt mami u ruke da mi zamesi :)

Mimi said...

Baš ovih dana razmišljam kako bi bilo divno ubrati ga u prirodi, ali nisam baš sigurna da ga ima u ovim močvarama oko Pančeva. Kod mene na Kordunu ga je bilo, ali tada nije bio popularan u ishrani...

mignonne said...

Divne fotke prirode su pravi odmor za dusu, nisam nikada probala sremus, iskreno ne znam gde bih ga ovde nasla, ali pitice su za cistu desetku.:)))

JA U KUHINJI... said...

Začaran kuhinjica: Tvoj kraj za branje sremuša je mnoooogoooo lepši i "zavidim ti" na tome :))) mada... i ovde je lepo ;)
Što se tinkture tiče nisam do sada pravila ali ako stignem možda malo proguglam pa ako stignem i napravim ;)

Začarana kuhinjica said...

Hvala ti :)

Guglala sam i ja nešto malo, ali imam nedoumicu... Ne znam da li je bolje da tinktura stoji neko vreme na Suncu, ili da bude na tamnom mestu... Volela bih da izvučem maksimum "zdravlja" iz biljke :)

prekratakdan said...

Divna je ova poljana divljeg luka, nisam nikada vidjela ništa slično. U mojoj šumi ga nema, ali imam par busenčića u vrtu. Pita je odlična!

Post a Comment