Kolač od mandarine / Walter Mitty Clementine Cake


Da li ste gledali film "The Secret Life of Walter Mitty"? A da li ste primetili kolač koji se provlači kroz ceo film? Ja i jesam i nisam ali dragi kada je odgledao film rekao je da želi da mu napravim taj kolač. Na sreću recept sam lako našla i želju ispunila :)



Nego ne znam da li ste primetili vezu današnjeg datuma i ovih "nebuloznih" brojki u adresi bloga (koji godinama odbijam da preselim na neku "normalnu" adresu iz sasvim sentimentalnih i ličnih razloga)... 
E pa danas je godišnjica tog lepog dana za koji u tom trenutku i nisam znala da je lep ;), ali DA bio je prelep jer je odredio smer svih narednih dana mog života...  na najbolji mogući način :))


I zato baš danas, a i eto zato što je petak trinaesti, želim da objavim dobitnike knjiga. Evo komentara ljudi koji su dobili po primerak knjige i molila bih vas da mi što pre na mail pošaljete vaše adrese. I hvala svima koji su učestvovali i svima koji nas pratite!


  • principeta said...

Svaka cast za knjigu,verovatno je predivan osecaj.Knjiga izgleda interesantno,hvala na sansi za nagradu.

  • Sladoled said...

Naravno da zelim tvoj kuvar! Imamo vrlo slican izbor namirnica i stil kuvanja, s tom razlikom sto ja tebi nisam ni do kolena. Pitice ce se verovatno vrlo brzo naci na mom stolu!

  • Petra Kranjica said...

Bavo za knjigu, odlično izgleda.
Sviđaju mi se i pitice isto tako.

  • Branislava Firicaski Cordas said...

Super je knjizica, bas bih volela da je dobijem :)

  • marjeta said...

Volim da pratim Vaš blog, a kako mi je sin upisao srednju školu za kulinarske tehničare ovaj kuvar bi mu dobro došao. Hvala još jednom na divnim objavama. Marjeta iz Novog Sada


Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 27 cm)

za testo:
3 veće mandarine (oko 350 g)
6 jaja
200 g šećera
250 g mlevenih badema
malo praška za pecivo

za preliv:
200 g šećera u prahu
sok jedne-dve mandarine

za ušećerene mandarine:
2-3 mandarine
1, 5 šolja šećera (300 ml)
1 šolja vode (200 ml)


Način pripreme:
Priprema testa: Mandarine sam stavila u šerpicu, nalila vodom da ogreznu i kuvala ih na umerenoj vatri oko sat vremena tj. dok skroz nisu omekšale. Izvadila sam ih onda iz vode, sačekala malo da se ohlade, isekla na pola, izvadila eventualne koščice i dobro smiksala u blenderu u pire.


U činiji za mućenje belanca sam umutila u čvrst sneg, dodala šećer i kada se i on dobro umutio jedno po jedno žumance. Smanjila sam brzinu miksanja i dodala bademe (pomešane sa praškom za pecivo) a na kraju i pripremljen pire od mandarina.
Smesu sam izlila u okrugli kalup koji sam namazala puterom (a možete obložiti i papirom za pečenje) i stavila u rernu predhodno zagrejanu na 190 stepeni i pekla oko 60 minuta s tim da sam posle 45 minuta krenula da proveravam kolač tako što sam s vremena na vreme probola čačkalicu i gledala da li izlazi suva.
Kada je kolač bio pečen izvadila sam ga iz rerne i sačekala malo da se prohladi u kalupu a onda ga okrenula na tacnu za serviranje.


Priprema šećernog preliva: U šoljici sam pomešala prah šećer i malo po malo soka od mandarine dok cela smesa nije postala ujednačena ali onako gusta. (pazite da ne preterate sa sokom jer posle morate dodavati šećer da bi dobili gust krem). Prelila sam ovu smesu po kolači, puštajući po malo da se sliva preko ruba kolača i ostavila da se potpuno prosuši i stvrdne.


Priprema mandarina: U šerpicu sam stavila šećer i vodu pa kada je provrilo i šećer se istopio dodala sam kolutove mandarina i sve zajedno kuvala na tihoj vatri oko 25 minuta. Mandarine sam onda pažljivo izvadila na papir za pečenje da se ohlade a ostatak sirupa presula u teglicu i njega možete koristiti pri pravljenju limunada za zaslađivanje, ili pri pravljenju sladoleda umesto šećera, ili...
Ohlađene kolutove mandarina poređala sam po kolaču, odložila ga u frižider preko noći i sledećeg dana servirala.

19 comments:

Unknown said...

Deluje preukusno, ali slike su me posebno ostavile bez daha :)

Foozdarije said...

Uvijek ostanem bez daha kad gledam tvoje fotografije. A i ova torta me mami, baš onako, jako...;)

Petra Kranjica said...

Nisam gledala film baš sam sada zaintrigirana. Mora da je dobra svaki film u kojem je jedan od glumaca kolač ne može biti loš. Spremam recept!

Tamara said...

krasna je torta, vrlo sličnu radim s narnačama i čokoladnom glazurom

Mimi said...

:) Godišnjica braka ili upoznavanja? :) Vi ste tako super par!
Nisam ni znala za knjigu. Divna je! Čestitam! U poslednje vreme ništa ne stižem i svašta propustim...

What's for dessert? said...

Sretna godišnjica!
Fotke su divne, baš ih je gušta gledati. Mandarine obožavam tako da sam sigurna da bi mi se kolač svidio. Film nisam gledala, a sad ću ga pogledati radi kolača :D

Začarana kuhinjica said...

Čestitam ti godišnjicu, a čestitam i srećnim dobitnicima na dobijenoj knjižici!
Kolač na fotografijama izgleda predobro, a sastav veoma obećava.

Anonymous said...

Pozdrav.
Razmišljala sma da počnem pisati blog. Pregledavam blogove na raznim jezicima i primijetila sam da je svim blogerima zajedničko to da u jedan post nastoje natrpati što više fotografija. Priznajem da se ja u to apsolutmo ne razumijem i o tome ne znam ništa pa s mog laičkog stajališta ja nikako ne razumijem zašto je potrebno toliko fotografija istog jela. Ja očito pogrešno razmišljam, ali i kad biram recept koji ću isprobati, meni nije kriterij: idem isprobati onaj recept u koji je bloger natrpao majviše fotografija. Baš bi me zanimalo da mi netko objasni zašto je to s hrpetinama fotografija tako važno kod food-blogera. Radi li se tu o onome: ako svi skaču s mosta ili kroz prozor, onda ću i ja - pa zato svi blogeri osjećaju da "moraju" utrpati što više fotografija u jedan post? U ovom postu je 17 fotografija (ako sam dobro prebrojila) bi li recept bio lošiji ili bi post bio manje posjećen da ima manje fotografija?
Ja bih voljela pisati blog, ali nemam potrebu da utrpavam tolike fotografije u post, zapravo trebala bih uopće napraviti više od 20 fotki jednog te istog jela ako želim "popularan blog"?
Hvala.

JA U KUHINJI... said...

Anonymous (IP: 93.136.26.0): Svako ima pravo raditi šta i kako hoće na svom "parčetu neba". Ako se tebi ne sviđa ono što ovde možeš videti produži dalje tj. "okreni kanal"...
Želim ti uspeh u blogovanju i naravno da ti možeš svoj izražaj napraviti ovako kako tebi odgovara. Ja volim fotografiju i od stotine koje sam napravila ovih 17 (kako ti kažeš) su ušle u uži izbor... Za druge blogove ne znam jer im zaista ne brojim fotografije već uživam u njima...
S poštovanjem Olivera Senić

JA U KUHINJI... said...

Ostalima veliko HVALA :),

Mimi: Upoznavanja :) i HVALA na svemu <3

Laka kuharica said...

Draga moja, čestitam ti! K tome, meni se strašno sviđaju i tvoje fotke i recepti. Divne su u u njima mi uživaju i oči i okusni pupoljci. Pogotovo mi se sviđa ova nježna, proljetna prezentacija. Kao što kažeš, svatko voli nešto drugo.
Film sam gledala, dosta davno, a kolač nisam primjetila, ali eto .... Objavila sam sličan recept s klementinama po Nigelli, nema preljev i ukrase. Kako imam doma mandarine, treba ga probati. Pogotovo što su ušećerene mandarine izuzetno dekorativne.

Anonymous said...

Nemas pojma koliko me je ovaj tvoj post obradovao!!! Odusevljenje!
Lepe dane treba pamtiti i slaviti, cestitam na godisnjici, jos puno, puno, puno slavlja!
Kolac izgleda prelepo, ove fotografije jednostavno mame da se napravi! Pred Novu godinu sam pravila slican kolac sa pireom od citave narandze, po Najdzelinom receptu, bio je fantastican. Moracu i ovaj da probam!
Sve najbolje!

Anonymous said...

Čestitam na godišnjici! Film sam gledala i kolaša se sećam.Meni su uvek kolači sa argumima sočni

I da i aj odgovorim Anonmnoj. To je verovatno zato što ovde jedemo očima

Jovanka Baštovanka said...

ajmeee divneee su ti slike!!! divne divne divne!!!! kolac izgleda fantasticno, a odusevljava me kako si uklopila mimoze u citav koncept (moj oiljeni cvijet)! =))

prekratakdan said...

Sretna ti godišnjica. Ja uživam u fotkama i što više to bolje. Mislim da su mi one i presudne kad biram recept, a ti si pravi majstor u tome. Volim ovakve kolače!

Anonymous said...

Hvala na odgovoru. Prebacila bih ja kanal na food blogove, al ne mogu ih naći. Ima li food blogova na hrvatskom i srpskom jeziku? Ovo što ja nalazim su photography blogovi uz pokoji recept. Nemam potrebu ispričavati se za ovo što pišem, ak me hoćete popljuvati, slobodno! (vidjela sam već po blogovima da kad netko ima drugačije mišljenje od ostalih food tj. photohraphy blogera, bolje da se ne javlja, al mene to ne sprječava). Dakle, ak je u 1 postu 1 recept i 17 fotki, to onda nije food post, nego photography post. Naravno, svatko može pisat blog kakav god hoće, al kad ja googlam food blogove, dobivam za rezultate blogove s hrpetinama fotografija gdje je recept napisan „tek toliko, usput, da se nađe“, a post je, kao ovdje, posvećen baš fotografiji. Znam i da postoje hrpetine sljedbenika baš photography blogova koje uopće nije briga za recepte. No dobro, to što ja u internetskim bespućima ne uspijevam naći food blogove (tj. nailazim samo na photography blogove), to je moj problem, a ne tvoj.
No nisam shvatila ovo gore što si napisala ˇja volim fotografiju i od stotine koje sam napravila ovih 17...", jesi li htjela reći da si napravila baš stotinu fotografija ovog jednog kolača??? I svaki put fotografiraš isto jelo da dobiješ 100 fotki??? Znam da ti možeš raditi što god hoćeš na blogu, uostalom, ja blage veze nemam kako to funkcionira s photography blogovima. Al zar stvarno napraviš 100 fotografija istog jela???
Znam da ja mogu pisati blog kakav hoću, ali blesavo mi je ako hoću imati popularan food blog - da na njemu u prvom planu moraju biti fotke, a ne recepti. A pogotovo ne mogu zamisliti da napravim 100 fotki istog jela, od zadnjih 30ak recepata koje sam radila, nemam sveukupno 100 fotki.
Vi svi tvrdite da uživate u gledanju fotki. Vidjela sam da je netko napisao i očima se jede, to frazu nisam nikad razumjela. Ja ne jedem očima. Ako se meni recept sviđa, ja ću ga ići isprobati, makar već prošla ponoć i onda ću ga jesti - mene gledanje fotke ne može zadovoljiti. A isto tako me gledanje 20 fotki istog jela ne može motivirati da isprobam recept ukoliko mi se sam recept (sastojci, postupak) ne sviđa. Zar vi stvarno osjećate neko zadovoljstvo u sebi samo gledajući 20 fotki istog jela (a ne jedući to jelo)? I što, onda ispada da vaši blogovi baš jesu photography blogovi (iako to neki poriču), jer vi ne isprobavate recepte u bilo koje doba dana/noći, nego vam je dovoljno da samo vidite fotku jela.
Pozdrav od anonimne

JA U KUHINJI... said...

Anonymous (IP: 78.0.218.0) Ne mogu da verujem da si toliko dokona da si otkucala 2452 karaktera u jednom komentaru... na jednom photohraphy blogu koji uopšte i ne voliš i ne pratiš...Bolje da si za to vreme nešto fino skuvala i pojela.

Anonymous said...

Super ti je blog. I slike i recepti. Stil pisanja savrsen. I to ove dokone pakosne zene ne mogu pokvariti. Svako dobro. Sasha

JA U KUHINJI... said...

Hvala Sasha :)

Post a Comment