Brancin sa crvenim grejfrutom i limun travom


Pre izvesnog vremena kada sam od strane Norveške ambasade bila pozvana u njihovu rezidenciju, gde su promovisali kratke filmove o pripremanju ribe, imala sam priliku da probam brancina pripremljenog u papiru... 
Već sam i ranije pripremala ribu na taj način ali oni su me podsetili da to uradim opet ;)... I zaista riba pripremljena na taj način jako je fina i sočna.
(P.S. I samo još jednom da napomenem da mi je FB stranica, trenutno, u blokadi jer mi je FB profil blokiran tako da tamo, trenutno, ne mogu stavljati nove objave i odgovarati na vaše poruke...)

Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 brancina od po 300 g
1 crveni grejfrut
svežanj limun trave
maslinovo ulje
morska so
1 glavica crvenog luka


za krompir salatu:
500 g krompira
1 crveni luk
2 veze blitve
malo morske soli
malo limunovog soka
sveže mleven biber
maslinovo ulje


Način pripreme:
Brancinu sam prvo očistila krljušt (ribu sam stavila u najlon kesu i onako samo ruke uvukla unutra i nožem trljala u suprotnom smeru od krljušti). Onda sam je dobro oprala, isekla i uklonila škrge a onda makazama rasekla utrobu (od analnog otvora prema glavi) i očistila dobro iznutra, oprala opet sve fino, prosušila i premazala maslinovim uljem.  Dobro sam nasolila spolja i unutra a onda unutra stavila mešavinu peršun lista i limun trave i po koji kolut limuna.


Na papir za pečenje stavila sam na kolutove seckan crveni luk, zatim pripremljenu ribu i od gore kolutove crvenog grejfuta i još malo limun trave. Sve sam prelila sa malo maslinovog ulja, umotala u paket i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 20 minuta.
Posle tog vremena izvadila sam ribu iz rerne, sačekala par minuta i servirala uz krompir salatu (a možete i u paketić već ubaciti baren krompir pa onda imate sve u jednom). Ribu sam dodatno još malo prelila maslinovim uljem.


Priprema krompir salate: Krompir sam isekla na tanke krugove i kuvala u dosta slane vode tek dok nije omekšao. Blitvu sam dobro oprala, očistila, isekla na rezance i paralelno sa onim dodatkom za kuvanje na pari kuvala na pari par minuta (dok se dole kuvao krompir).
U činiju za salatu stavila sam crveni luk, posolila, prelila maslinovim uljem a zatim dodala kuvanu blitvu i krompir. Sve dodatno začinila solju, biberom, limunom i maslinovim uljem pa stavila u frižider da se skroz ohladi.

4 comments:

Anonymous said...

Eto, sad mi se u ranu zoru jede riba! Prelepo! Znaci, sad ima limunske trave da se kupi u Srbiji. Sjajno, ona daje prelepu aromu jelu.
Ne brini za FB, ko te prati ne ceka da mu FB javi da si objavila novi tekst.

Branka - byB said...

Uh, ovaj brancin je fantazija, sa grejpom, pa ovako sve lijepo izgleda, a volim i ribu i grejp, bilo bi super da mi je ovaj što me gleda sa slike sada ovdje blizu :) , ali pošto nije isprobati ću ovaj način pripreme brancina čim prije. Nadam se da će FB stranica ubrzo opet proraditi.

Petra Kranjica said...

I mene si dobro podsjetila. To je jednpostavan način z anapraviti brz i zdrav r4učak. Sviđa mi se kombinacija okusa na tvom brancinu.

Laka kuharica said...

Ovo bilježim 1000 puta! Uvijek imam problem kako pripremiti ribu malo drukčije, a ovo je baš savršeno. Jednako tako i to što si dosadanu blitvu i krumpir napravila na sasvim novi način. Pinnam.
FB stranice nam nikada neće proraditi ako ne damo i broj gaća i grudnjaka. Ja sam odustala i zaboravljam FB. Žao mi je svih tamo prijatelja, ali smatram da je moja privatnost daleko važnija od svega. Čudim se da ljudi nisu toga svjesni i dobrovoljno se izlažu kontroli koja nije baš bezazlena. Tako da se ogranićavam na Twitter, G+. Dok i oni ne započnu s naci politikom.:)

Post a Comment