Brancin pečen u soli i salsa verde


Ne znam zašto češće ne jedemo ribu jer svaki put kad je spremimo konstatujemo da je super ;), da je volimo i da je trebamo češće jesti :))
Ovako cela riba spremljena u soli je novina za mene a super je, riba ostaje tako sočna i fina i nije preslana ne brinite... 
Jednostavna priprema, par osnovnih namirnica a eksplozija ukusa.

Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 brancina od po 300 g
1 limun
par grančica majčine dušice
malo maslinovog ulja
1-1,2 kg krupne, morske soli
100-120 ml hladne vode

za salsa verde:
1 veza svežeg peršun lista
ista količina (kao peršuna) lista svežeg bosiljka
1-2 čena belog luka
2 kašike kapra
sok jednog limuna
50-80 ml maslinovog ulja
malo morske soli


Način pripreme:
Brancinu sam prvo očistila krljušt (ribu sam stavila u najlon kesu i onako samo ruke uvukla unutra i nožem trljala u suprotnom smeru od krljušti). Onda sam je dobro oprala, isekla i uklonila škrge pa makazama rasekla utrobu (od analnog otvora prema glavi) i očistila dobro iznutra, oprala opet sve fino, prosušila i premazala maslinovim uljem. Unutra stavila grančice majčine dušice i kolutove limuna a takođe i od gore. Ceo postupak ponovila i sa drugom ribom, naravno.


Na pleh sam stavila papir za pečenje. So sam pomešala sa vodom (dodavajući malo po malo) dok se nije dobila smesa koja ostaje kompaktna kad je stisnem. Na dno pleha sam stavila sloj soli, zatim stavila pripremljene brancine a onda svaki (zasebno) skroz obložila solju.


Rernu sam zagrejala na 200 stepeni, stavila ribu i pekla 20 minuta. Posle tog vremena izvadila sam pleh iz rerne, sačekala 5 minuta a onda razbila so, izvadila ribe, malo ih četkicom "očistila" od soli i servirala uz salsu verde.


Priprema salva verde: U električnu seckalicu sam stavila sve sastojke koji idu i dobro smiksala. Količinu maslinovog ulja dodajte po ukusu u zavisnosti koliko gust sos želite. Isto tako količinu limuna, soli, belog luka prilagodite svom ukusu.

4 comments:

Nevena said...

Sjajan recept i fotke Oli! Taman si me podsetila na taj nacin pripreme. I salsa verde zvuci odlicno!

Srecna Nova!

julija said...

Vec dugo se spremam ovako ribu pripemiti i nikako da se nakanim...ma ci nabavim par lipih bokuna, spremit cu ih ovako! Hvala na pidsjetniku!
Fotke su fantazija!

Vesna Nesic said...

Oduševljena sam!

Anonymous said...

Nemam reci kako ovo dobro izgleda i kako si sve objasnila do u detalje. Mi cesto jedemo ribu, otprilike dva puta nedeljno. Licno vise volim recnu ribu, a ovde imamo sjajan izbor sveze morske ribe. Probacu ovako na tvoj nacin, ova sals mi se bs svidja. Fotografije su sjajne!

Post a Comment