Dvobojna pasta u sosu od mesa


Ponekad volim da se poigram sa uobičajenom hranom i "obučem" je u "svečano odelo". Od domaće paste napravila sam dvobojnu pastu (zeleno-crvenu) a klasičnom sosu od mesa dodala sam  par začina koji su ga učinili potpuno drugačijim... 
I u dva poteza pred sobom smo imali nešto savim-sasvim posebno :)


Jeste da je priprema domaće paste malo duža (ove dvobojne još i više) nego da otvorite kesu gotove i stavite da se kuva ali vredi se ponekad malo poigrati... ugoditi sebi i dragim ljudima.


A ako nemate mašinu za pastu (kao ja) onda će i ova oklagija doći kao dobra pomoć. Već sam je koristila pri pravljenju keksića, razvlačenju testa za cimet rolnice...i super mi je... testo bez po muke svuda iste debljine i milina... Kod keksića sam se posebno često mučila s tim i dugo maštala da je imam... Zahvaljujući Kliker Gift Shopu sada je moja i nema više mučenja :) (imaju oni još svašta zanimljivog, svratite i pogledajte). A i ova silikonska podloga za testa je baš praktična... Ma prosto milina za "igranje" sa testom...



Potrebno je:
(za 3 osobe)

za zeleni deo paste:
50 g mekog brašna tip 500 + po potrebi
50 g pšeničnog griza
1 jaje
1 veza blitve
malo soli

za crveni deo paste:
50 g mekog brašna tip 500 + po potrebi
50 g pšeničnog griza
1 jaje
2 kašičice koncentrovanog paradajza
malo soli


za sos od mesa:
malo maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
50 g pancete
500 g mlevene teletine
2 čena belog luka
1 kašika koncentrovanog paradajza
300-500 ml pasiranog paradajza
300 g šampinjona
1 kašika melase
1 ravna kašičica mlevenog coriandera
1 ravna kašičica mlevenog cumina
1/2 ravne kašičice mlevenog cimeta
2 kašike sirupa od nara
morska so, biber
maslinovo ulje


Način pripreme:
Priprema paste: Blitvu sam očistila, dobro oprala, blanširala (kuvala minut u dosta slane vode) i prohladila te usitnila u električnoj seckalici što sam više mogla.
U činiju za mešanje stavila sam jaje i blitvu pa dobro promešala a onda dodala početnu mešavinu brašna i griza, posolila i malo po malo dodavala brašna koliko je trebalo da zamesim tvrdo ali elastično testo. Kada sam bila zadovoljna "tvrdoćom" prekrila sam kuglicu providnom folijom, opet uzela činiju za mućenje i sad zamesila crvenu pastu tako što sam u mešavinu jaja i koncentrovanog paradajza dodala početnu mešavinu brašna i griza, posolila i opet dodavala malo po malo brašna dok nisam dobila tvrdo i elastično testo. I tu kuglu sam prekrila providnom folijom i ostavila da odmori 15-ak minuta.
Tačne količine dodatog brašna ne mogu vam reći jer sve zavisi od veličine jaje i količine tj. vlažnosti blitve tj. koncentrovanog paradajza koji dodate.


Kada je testo malo odmorilo tanjila sam ga na debljinu 4 mm, podelila na 4 dela i onda po jedan deo zelene i crvene paste uzimala, tanjila na 2 mm, sekla na trakice širine 2-3 cm, naizmenično ih ređala (pritiskajući prstima da se slepe, uzmite vrlo malo vode ako treba) i onda tanjila što sam više mogla. Posula sam obe strane testa brašnom, umotala u rolnu i sekla rezance debljine prsta. Malo sam "rastresla" rezance, posula ih dodatno sa malo brašna i ostavila da se malo prosuše (ili možete ih ostaviti i preko noći da se suše pa koristiti naknadno po potrebi).


Priprema sosa od mesa: Na malo maslinovog ulja stavila sam sitno seckan crni luk (posoljen) i dinstala ga dok nije postao slatkast. Dodala sam zatim sitno seckanu pancetu a nešto kasnije i mleveno meso. Posolila sam, pobiberila i na jačoj vatri pržila, često mešajući, dok meso nije krenulo da rumeni.
Smanjila sam vatru, na sredini mesa napravila rupu pa tu stavila koncentrovani paradajz, kratko ga propržila, dodala i pasirani paradajz i sve zajedno dobro promešala. Sledilo je dodavanje sitno seckanog čena belog luka, začina, melase i krčkanje (poklopljeno) na umerenoj vatri oko sat-sat ipo. 
Pred kraj sam zasebno u tiganju na malo maslinovog ulja propržila šampinjone seckane na listiće uz dodatak čena belog luka, soli i bibera. Kada su porumenele dodala sam ih u sos od mesa.


Serviranje: Pastu sam kuvala u dosta slane, ključale, vode 7 minuta (a vi posle 4 krenite da je proveravate jer sve zavisi od debljine paste a i moja je bila spremljena predhodnog dana pa joj onda treba malo duže da se skuva), a onda kada je taman kuvana dodala u sos, dobro promešala i tako sve zajedno kuvala još jedan minut pa servirala na tanjire i posula parmezanom.


Dodatak: Olakšavajuća okolnost kod ovog jela je to što ne morate sve uraditi u danu. Pastu možete pripremiti i par dana ranije pa prosušiti i tako čuvati a sos možete napraviti dan pre ili imati više u frizu pa po potrebi samo podgrejati, još malo začiniti i servirati.

5 comments:

Anonymous said...

Oklagija i podloga su ludilo. Sad znam sta zelim za praznike...
Svaka cast na strpljenju za izradu paste. Bravo za ideju.

Unknown said...

Predivno izgleda..svaka čast na kreativnosti! ;) Nego usput da pitam, spomenula si u postu da si pravila cimer rolnice..da li na blogu ima taj recept? Hvala

JA U KUHINJI... said...

Maja Atanasijevic :) Recept za cimet rolnice biće u januarskom broju Mezze Magazina a ako ga želiš pre daj neki mail pa ću ti poslati ;)

Tamara said...

baš bi mi treba oovakav lazanjar, iako ja za paštu koristim mašinu , jer volim odrediti debljinu

prekratakdan said...

Ma baš je fora!

Post a Comment