Danski keks


Toliko recepata ima koje želim da isprobam ali malo je dana... Ovaj Lanin recept za danski keks je apsolutno fantastičan u svojoj jednostavnosti... Jako se brzo i lako pravi jer nema čekanja da se testo hladi, nema valjanja i pravljenja oblika... Mekano testo se stavi u špric, istiskuje, peče i... savršenstvo je tu :)



Potrebno je:
(za 2 pleha keksića)

125 g omekšalog putera
100 g prah šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
200 g brašna



Način pripreme:
U činiju za mućenje stavila sam omekšali puter, dodala šećer i varjačom mešala dok se sve nije fino sjedinilo. Dodala sam zatim vanilin šećer i jaje a nešto kasnije i brašno, lagano sve mešala tek da se sve spoji a onda smesu stavljala u špric sa zvezdastim nastavkom i na papir za pečenje istiskivala kružiće (ili slova "s").



Keksiće sam pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 12 minuta (s tim da već posle 10 gledate da vam ne pregori).
Kada su se malo prohladili u plehu stavila sam ih na rešetku da se skroz ohlade a zatim u limenu kutiju.
Na deo keksića pre pečenja od gore sam posula malo kokosovog šećera...

8 comments:

yzse said...

Odlično izgleda, ali me je podsetilo i na moje tradicionalne NG keksiće - gurabije. Isto se prave samo je 180gr putera, običan šećer 200gr i 300gr brašna, jaje, sve isto, samo se peče 10 min na 180 C. Razvučem ih oklagijom. pa modlicama vadim oblike. Mogu da se ubacuju začini, kokos, čokolada. šta god... Baš smo se konsultovale ćerka i ja da nam fale čovečuljci i zvona kakve ti imaš :)

Srećna NG i sve najbolje tvojoj porodici :)
Hvala na savršenim receptima i još lepšim fotografijama..

Irmina Díaz-Frois Martín said...

Deliciosas galletas.
¡Feliz Navidad!

JA U KUHINJI... said...

yzse: Hvala, i tebi i tvojima želim sve najbolje i srećne praznike. A što se kalupića čovečuljka tiče ako ga ne možeš naći napravite ga od kartona pa onda po njemu nožem secite oko testa... malo je duže i komplikovanije ali izvodljivo ;)

JA U KUHINJI... said...

Irmina Díaz-Frois Martín: Muchas gracias! Feliz Navidad y Feliz Año Nuevo

mignonne said...

Nadam se da je ostao koji keksic.:))) Od mene velika petica za sve sto stvaras u tvojoj kuhinjici, mnogo mi se svidja kako si ih napravila.:)))

JA U KUHINJI... said...

Hvala ti Lana na divnom receptu a keksići će se praviti opet jer su nestali u dahu :)

prekratakdan said...

I meni su na listi za isprobavanje. Divno su ti ispali!

Anonymous said...

Upravo radila, odlični su, nisu preslatki i taman sam ih malo poslula šećerom u prahu ....mmmm

Post a Comment