Rtanj I - Energetske pločice i rtanjski čaj (#PlaninskePrice)


(Rtanj I)(Rtanj II)(Rtanj III)

Toliko dugo smo maštali da se popnemo na Rtanj... Toliko mističnih priča pročitali o istom.. u toliko njih želeli da poverujemo da su stvarne...ali mi je uvek delovao dalek i nedostupan...



A onda potpuno neplanirano samo smo jedno veče rešili da je sutra taj dan. Spakovali ono osnovno i u samo svitanje krenuli... Auto-putem do izlaska za Paraćin a onda "lokalnim" ali novim i širokim putem do sela Rtnja...
Bože kako je naša zemlja lepa izvan ovog betona u kome smo zarobljeni...
Dva sata od kuće i već smo bili parkirani i videli ga pred sobom, obasjanog jutarnjim suncem, obuvali smo patike, stavljali rančeve na leđa i kretali... uzbuđeni i ushićeni što se jedan san upravo ostvaruje...



Za rtanjski čaj smo čuli, za njegovu lekovitost, kupovali smo ga u vrećicama i pili... Ali nismo znali kako u stvari izgleda, da baš cveta u kasno leto i da je tada idealno vreme za branje.



Penjući se sreli smo čoveka koji "nešto" bere pa smo ga "stidljivo" pitali o čemu se radi (mada smo naslućivali) a on nam je lepo objasnio da je to rtanjski čaj :) Kasnije smo ga već prepoznavali na svakom koraku... ja sam ga malo slikala i vrlo malo smo ga ubrali... onako simbolično jer ipak došli smo tu da se druživo i budemo deo prirode a ne da je narušavamo... Kasnije sam pročitala i da je branje rtanjskog čaja zabranjeno jer su ljudi valjda preterali nestručnim branjem pa mu preti "izumiranje"...



Nisam uspela da nađem recept u kome se koristi rtanjski čaj... sve se svelo na skuvati čaj jer je dobar za ovo-ono... Ali trebao mi je recept za ovaj post inspirisan istim...Dobro skuvaću čaj ali šta uz čaj ;) I posle malo razmišljanja rešila sam da recept u ovom prvom postu o Rtnju bude za energetske pločice jer su male, zgodne za nošelje pri planinarenju a daju energiju.  



Potrebno je:
(za 9 pločica 10x6 cm)

suvi sastojci:
100 g ovsenih pahuljica
25 g spelt pahuljica (za kašu)
50 g kornfleks-a
50 g sirovih lešnika
20 g sirove golice
20 g sirovih semenki suncokreta
30 g suvih goji bobica



vlažni sastojci:
70 g putera
80 g meda
60 g smeđeg šećera (o.k. on nije vlažan ali ide ovde....)



Način pripreme:
U veću činiju sam sipala sve suve sastojke s tim da sam kornfleks malo izmrvila a lešnike grubo iseckala.
U šerpicu sam sipala vlažne sastojke pa na laganoj vatri grejala dok se puter i šećer nisu otopili a onda pojačala vatru i stalno mešajući kuvala 2 minuta.



Prelila sam vreli sirup preko suvih sastojaka, sve dobro promešala i sipala u pleh (30 x 18 cm) obložen papirom za pečenje a onda poravnala smesu, pritiskajući je što više.
Rernu sam zagrejala na 180 stepeni i pekla 20 minuta, kada se malo ohladilo grubo sam isekla (ali ostavila u plehu) a onda ostavila da se potpuno ohladi, stavila u frižider i kada se dobro ohladilo izvadila iz pleha, isekla do kraja i svaku pločicu umotala u papir za pečenje a onda servirala.

Ovaj, moj, recept objavljen je u novembarskom broju magazina MEZZE na str. 110-111.

19 comments:

Anonymous said...

soljice su ti savrsene :)
je li mi se cini, ali meni je ovaj rtanjski caj isti majcina dusica?!
pozdrav, vesna.

JA U KUHINJI... said...

Vesna možda malo liči na majčinu dušicu ali ovo je definitivno rtanjski čaj, proguglaj malo i videćeš da ima razlike u izgledu a tek u mirisu potpuno druga stvar...

Anonymous said...

mi ga zovemo "planinski caj" jer raste i na drugim planinama.. miris i ukus su divni, meni najbolji... :)

Jovanka Baštovanka said...

divne su ti slike! koja priroda! nevjerovatno koliko toga je blizu grada, i tuzno je da bas rijetko iskoristimo boravak u prirodi..

Začarana kuhinjica said...

Draga Olja, predivne fotografije i predivna avantura. Rtanjski čaj nam je jedan od omiljenijih.

Zao mi je sto nisam znala za vasu nameru i odluku, mogli smo Vam, moja porodica i ja, biti vodiči u ovoj Vašoj avanturi. Mi smo Paraćinci i Rtanj je u našoj neposrednoj blizini, a u Krivom Viru smo kupili vikendicu, baš zbog prelepog krajolika koji okružuje Rtanj. Verujem da ste bili očarani, jer popeti se na Rtanj... to je nezaboravno iskustvo. Rtanjski čaj je fantastičan kao i ova planina na kojoj raste.
Nadam se da ste na vrhu našli metalnu kutiju u kojoj se nalazi knjiga utisaka i upisali se u njoj kao "osvajači" Šiljka.


Ako se još neki put odlučite da posmatrate Srbiju sa Rtnja, javite se, pa da popijemo rtanski čaj zajedno.

Veliki pozdrav!
Milanka


Edit:

Energetske pločice su fenomenalne. Praviću ih uskoro jer i sin i ćerka obožavaju ovakve stvari.

JA U KUHINJI... said...

Začarana kuhinjica: Joj u divnom kraju živiš zaista :), priroda je fenomenalna!!! I da, naravno da smo se upisali u knjižicu :)

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Ne mogu da verujem da ste dolazili na Rtanj i nisi se javila?!
Tz, tz, tz... Zato neću ništa da ti kažem, samo da te kritikujem. :D
I da, kod Milanke u Krivom Viru je pravi mali raj, šteta što ste to propustili. Pravi etno kutak.

JA U KUHINJI... said...

Gago vidim ja da sledeći put moramo doći u te krajeve na više dana a mi smo tada imali samo jedan... Ali da znaš da smo te pominjali ;)

Anonymous said...

Prelepe fotografije, prelepa priorda, ali najlepsa je ova devojcica sa dugom kosom. Izvinjavam se decaku, vidimo ga samo sa ledja :-) Stvarno mesto za uzivanje i da se isprobaju ove energetske plocice. Valjda mozemo da probamo i mi koji zivimo u zemlji gde je najvsa tacka na 103 m.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Sledeći put možete na Stol, ne znam da li se sećaš kada sam ja postavljala fotke? To je još bliže meni. I tamo je fenomenalna priroda, planinarski dom, jezerce + penjanje i vidikovac.
Imajte u planu. :)

Milin Kuvar said...

Upravo sam se vratila sa jednog takvog putovanja kroz našu zemlju. Peli smo se na Divčibare, pa iako je vreme bilo maglovito i hladno ipak smo sa istim utiskom budili ujutru: Bože koliko nam je zemlja lepa! Vrhovi do kojih smo dospeli su nas ostavljali bez daha, vratili smo se preporođeni i sa punim baterijama ♥ Nadam se da ću nekada prošetati i Rtnjom kao vi, priroda je najlepše bogatstvo

prekratakdan said...

Sve je divno, slike prirode, slike čaja, pločica...

JA U KUHINJI... said...

Gago hvala na preporuci, imaćemo to u vidu i nadam se da ćemo doći i dotle :)

Mila mogu misliti kako je na Divčibarama lepo... nadam se da ćemo i dotle doći jednog dana :) A osećaj... da... poseban je osećaj posle boravka u tako lepoj i izvornoj prirodi...

Anonymous said...

Sjajan post, slike, recept, ma sve! Ja sam letos sa decom, mamom, sestrom i sestrinom bebom bila u Sokobanji. Nismo puno mrdali van samog mesta zbog malisana, ali smo se prirodom odusevili. Kad moja deca jos malo porastu, planiram i ja jednu ovakvu turu. Svi znaju sve o Grckama, Tunisima i Egiptima, a raja na zemlji ima i u Srbiji.
Mirjana

JA U KUHINJI... said...

Mirjana upravo tako... i ovde blizu ima predivne "neotkrivene" prirode... :)

Bojana said...

Obozavam rtanjski caj, od malena nam ga je mama kuvala. Slike su prelepe, a soljice tek neverovatne.

PS. posto se prvi put javljam, a blog inace citam, moram da kazem da je i onda sjajan!

pozdrav

JA U KUHINJI... said...

Hvala Bojana :)

Bojana said...

Htedoh reci "da je i on sjajan"... :) on=blog... oprasta mi se, petak je :)

Anonymous said...

Energetske plocice napravljene, na veliko odusevljenje i velikog i malog decaka. Trazile se repete. Sad mogu da osvoje svet! Plocice su sjajne, stavljeno u kutiju za posao, kad mi treba nesto da me digne iz mrtvih.

Post a Comment