Pileći pilav


U pilavu mi više volimo pirinač nego meso, tako da su tri batka i karabatka i više nego dovoljna za nas četvoro. Ipak često supicu napravim sa 4 batka i karabatka (i 3 l vode) a onda mesa stavim po želji a od ostatka što supice što mesa sledećeg dana napravim čorbicu ovog tipa.


Potrebno je:
(za 4 osobe)

3 batka i karabatka
1 veza zeleni
2 glavice crnog luka
2 kašičice morske soli
par zrna šarenog bibera
2 l vode
400 ml pirinča okruglog zrna
100 ml suncokretovog, nerafinisanog (po mogućstvu), ulja


Način pripreme:
Meso sam isekla na batkove i karabatkove, stavila u lonac, dodala oljušćenu zelen, crni luk sečen na pola (i zapečen na plotni), par zrna šarenog bibera, soli i sve nalila vodom (oko 2 l). Poklopila sam i na laganoj vatri kuvala oko sat vremena tj. dok meso i povrće nisu omekšali.



U drugoj šerpi (koja će ići u rernu) sam na ulju propržila luk seckan na kockice a onda dodala pirinač i stalno mešajući pržila dok nije "pobeleo". Dodala sam onda meso iz supe i sve nalila sa 1,2 l supe. Stavila sam šerpu u rernu na 220 stepeni i nekih sat vremena. Kada je sva tečnost bila upijena i gore se stvorila fina korica isključila sam rernu i pilav ostavila da odmori još nekih dvadesetak minuta pre serviranja.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

4 comments:

Dajana said...

Obožavam :)))

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda.

Branka - byB said...

Jako dobro, ovakvo jelo često poželim i uvijek mi je dobrodošlo na stolu !

Anonymous said...

Volimo pilav, iako ga ne pravimo bas tako cesto. Juce slucajno naidjem na ovaj tvoj recept i dosla inspiracija... U sustini skoro isto kao sto i uobicajeno pravim, ali sad malo vise supe i pun pogadak!

Post a Comment