Ćuftice sa sosom od aceto balsamica


Sasvim obične ćuftice i sasvim običan pire uz male izmene mogu postati nešto više od "običnih"...




Nego ne znam da li ste videli da Metalac Posuđe od nedavno ima novi sajt (konačno...). Ako niste "skoknite" jer je krcat mojim receptima i fotografijama ;)



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za ćuftice:
700 g mešanog, mlevenog, mesa
2-3 kriške belog, starog hleba
malo mleka
1 jaje
1 čen belog luka
kašičica ljute, tucane paprike
1 velika kašika karamelizovanog luka
morska so, biber
par kašika prezli


za glazuru:
maslinovo ulje 8u kome su se pržile ćuftice)
2-3 kašike aceto balsamico-a
2 kašičice smeđeg šećera
malo susama

za karamelizovani luk:
4-5 glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
2 kašike aceto balsamico-a
1 kašičica smeđeg šećera
morska so, biber


za pire:
1 kg krompira
kockica putera
malo mleka
karamelizovani luk
morska so


Način pripreme:
Priprema karamelizovanog luka: U tiganj na malo maslinovog ulja stavila sam luk seckan na rebarca, posolila ga i na laganoj vatri, poklopljeno dinstala oko pola sata tj. dok skroz nije omekšao (s vremena na vreme sam mešala). Kada je omekšao otklopila sam, dodala aceto balsamico i smeđi šećer i jop par minuta stalno mešajući dinstala na malo jačoj vatri a onda sklonila sa vatre i preručila u činijicu.



Priprema ćuftica: Odvojila sam kašiku karamelizovanog luka, sitno ga iseckala i dodala u mleveno meso zajedno sa jajetom, rendanim belim lukom, ljutom, tucanom paprikom, hlebom (prethodno sam ga iseckala na kockice, bez kore, i prelila sa malo mleka a onda dobro ocedila), morskom solju, biberom... Kada sam sve dobro promešala po potrebi sam dodala još malo prezli i ostavila smesu da odmori 30-ak minuta a onda pravila male ćuftice.


Ćuftice sam pržila u maslinovom ulju u više ture (one koje sa ispržila držala sam na toplom) a onda u to ulje dodala aceto balsamico i đećer, posle minut dodala i ćuftice i sve zajedno dinstala na laganoj vatri dok se so nije zgusnuo. Pred služenje posula sam sa malo pečenog susama.
Priprema pirea: U klasično napravljen pire od krompira dodala sam karamelizovan luk i sve dobro promešala te poslužila uz ćuftice.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

Branka - byB said...

Ove ćuftice jako dobro zvuče, baš ukusno i fino, a kada ih ti ovako lijepo serviraš i više su nego primamnjive !

Petra Kranjica said...

Super recept. Stranica je krasna,baš si bila vrijedna.

Post a Comment