Svinjski vrat u marinadi od crnog piva


Uz meso koje se skrčka u pivu i stvori divan sos najbolje ide neki pire, pirinač, palenta... Ja sam ovog puta klasičan pire od krompira zamenila laganijom varijantom od celera...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

4-6 šnicli svinjskog vrata

za marinadu:
300 ml crnog piva
1 prepuna kašika meda
1 prepuna kašičica rustičnog senfa


za pire od celera:
700 g korena celera
100 ml pirinča
100 ml mleka
1 čen belog luka
morska so
kockica putera

i još:
sitno seckan peršun list
malo maslinovog ulja
malo putera


Način pripreme:
Priprema mesa:U činijici sam pomešala med i rustični senf a zatim dodala pivo i opet sve promešala (pivo će početi da peni tako da vam treba malo dublja posuda).
Šnicle sam stavila u posudu sa poklopcem, prelila marinadom, malo promešala, poklopila i ostavila preko noći u frižider.


Sledećeg dana meso sam izvadila iz marinade (ali je sačuvala) i prebrisala ga te ispržila sa obe strane na mešavini malo maslinovog ulja i putera. (pržila sam u 2-3 ture pa sve vratila u tiganj). Kada je porumenelo prelila sam marinadom i na laganoj vatri krčkala s vremena na vreme okrećući meso dok se marinada nije pretvprila u fin, gust sos. tada je i meso bilo mekano i gotovo. Pred kraj dinstanja sam posolila a pred serviranje i posula sa malo peršun lista.


Priprema pirea od celera: U šerpu sam stavila na pločice iseckan celer, čen belog luka, pirinač, mleko i vode da sve ogrezne, posolila i stavila da se kuva oko 20 minuta od kako je provrilo tj. dok celer i pirinač nisu omekšali.


Odvojila sam jednu šoljicu tečnosti u kojoj se celer kuvao, procedila celer i pirinač, prebacila u električnu seckalicu i sve dobro smiksala, dodajući po malo one vodice koju sam sačuvala. Po potrebi još malo posolite i stavite kockicu putera.


Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam na dno pire od celera a gore po parče mesa i obilato prelila sosom koji se stvorio oko mesa.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

1 comments:

badcomp said...

Sofisticirano i jednostavno. :)

Post a Comment