Domaći kečap tj. paradajz sos


Obožavamo domaći sos od paradajza, sinkić odmah provali kada sam napravila "pravu stvar" a kada koristila "prečice"... Ovim sosom je bio oduševljen i mislim da je bio u stanju pojesti sve još pre hlađenja... ipak ja imam običaj da ga napravim a onda sipam u manje posudice i zamrznem a kasnije koristim ili kao umakalicu za krompir, grisine, tortilje, ili kao sos za pizzu, ili kao osnovu za sos za pastu, ili kao osnovu za čorbu od paradajza ili kao dodatak nekom krčkanju mesa, ili, ili... Zaista je fantastičan, a još ako imate svoj, domaći, paradajz onda je to zaista prava stvar.
Sa začinima se možete poigradi i dodati one koje volite, možete zaljuditi ceo sos ili već, kažem, prema ukusu.



Potrebno je:
(za oko 1 l kečapa tj. gustog sosa)

2,5 kg paradajza
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 ml vinskog sirćeta
2 kašičice morske soli (ili po ukusu)
4 kašike smeđeg šećera (ili po ukusu)
pola kašičice suvog origana
2-3 cm korena svežeg đumbira


Način pripreme:
Paradajz sam iseckala na četvrtine odvojivši zadevljani deo kod peteljke a onda samlela na mašini za paradajz. (lagano okrećite mašinu i meljite da vam suviše ne prska i s vremena na vreme viljuškom skinite pulpu sa ovog metalnog dela da lakše izlazi. A i ovaj "otpad" iz prvog kruga sameljite još jednom jer dosta soka i pulpe će izaći i iz njega).


Sipala sam sos u pliću a širu šerpu (da se pre skuva jer ima veću površinu za isparavanje) i stavila na ringlu na srednje jaku vatru (7 od 9).

pre kuvanja
posle kuvanja
Kuvala sam ga tako oko sat vremena s remena na vreme mešajući.
Kada je već počeo malo da se zgušnjava dodala sam sve začine tj. prvo vinsko sirće i đumbir a malo kasnije rendani crni i beli luk a još malo kasnije i so i šećer po ukusu.


Nastavila sam sa kuvanjem stalno mešajući i polako smanjujući vatru (jer dosta pućka) dok se sos nije zgusnuo na željenu gustinu. Pred kraj sam dodala i malo suvog origana (a izvadila onaj koren đumbira).


Sos sipajte u sterilne teglice, flašice... poklopite i sterilišite i kada se ohlade odložite na hladno i tamno mesto. A možete ga sipati i u činijice za jedno jelo i zamrznuti pa po potrebi vaditi iz friza kao što ja radim.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

7 comments:

DjoletovaMama said...

Vidim da je od zacina stavljen origano, ne znam da li ste u nekoj turi stavljali bosiljak, meni to uvek nekako ide jedno sa drugim, samo ne znam da li bi bosiljak previse zacinio stvar? :)

Hvala na receptu

JA U KUHINJI... said...

DjoletovaMama: Naravno da umesto origana možeš staviti i bosiljak, on se super slaže sa paradajzom :)

Tamara said...

svaku jesen spremim bar par kg u zamszivac al čiste pasate bez ikakvih dodataka osim soli, volim kad usred zime zamiriši prava salsa

Dilajla said...

Po meni s bosiljkom bi bilo još i bolje ali to je stvar okusa, prekrasne fotke u njima sam baš guštala

Danka V said...

odličan post,sa uživanjem sam pratila izradu...
imam samo jedno pitanje (pošto obožavam crvene šerpe,i "graciju" i "legat" naravno ;))) jeli i ova šerpa iz masiv linije i ima li slučajno poklopac ?

JA U KUHINJI... said...

Danka V: U pitanju je Mažestik kolekcija i mislim da nema poklopac: https://www.metalacmarket.com/p/3046034/Mazestik_cetvrtasta_djuvecara_26

Danka V said...

hvala od srca... idem da pogledam link ;)

Post a Comment