Nepečeni cheesecake


Cheesecake je definitivno kolač sa karakterom... i ni nalik uobičajenom... Dugo ih posmatram po blogovima ali nisam imala ni najmanju želju da ga i sama napravim... A onda je slatko od aronije "krivo" što sam došla na ideju da ga ukombinujem baš sa ovim kolačem. Aronija sama po sebi prilično opora i opet sa "karakterom" a cheescake slatkast-kiselkast... Mislim napravila sam 3 vrste preliva ali slatko od aronije je naš favorit.


A kada sam krenula da tražim recepte za ovaj kolač nije mi se svidela instant podloga (tipa samlevenog keksa) ni želatin koji ide u fil ali "zažmurela sam" ovog puta na jedno oko, kad je bal nek je... pa sam uzela oreo keks za podlogu i... komentar "ne znam kako treba da izgleda originalan kolač ali ovo je fenomenalno" je dovoljan mom srcu... Sinkić uvek ubode u srž, pa makar mi se nekad i ne svidele njegove opaske...


Potrebno je:
(za 4 mala kalupa prečnika 9 cm i jedan od 17 cm)

za podlogu:
180 g oreo keksa bez punjenja
100 g putera
2 kašike meda


za fil:
1 pakovanje Ella sira (450 g)
200 g prah šećera
1 vanilin šećer
500 ml slatke pavlake
1 kesica želatina (10 g) + 4 kašike vode

za preliv:
slatko od aronije
slatko od smokve
crveni grejp + 2 kašike meda


Način pripreme:
Prvo sam napravila podlogu tako što sam u električnu seckalicu stavila keks i dobro ga samlela, zatim dodala otopljen puter i med i opet sve pulsno smiksala. Dobila sam mrvavu smesu koju sam onda u tankom sloju stavila u 4 mala kalupa (ona gde pečem creme brule) i jednu šerpicu.


E sad pošto ja nemam kalupe kojima se odvajaju ivice a da bih mogla gotov kolač izvaditi uradila sam sledeće (u svim posudama): isekla sam dve trake od papira za pečenje (bolje od alu folije jer je čvrće, ovaj papir zna da mi se razmekša i pukne) i stavila na dno činije (krajevi traka vire preko ruba činije i služe da kasnije ceo kolač izađe iz šerpe), na dno sam preko stavila i okrugao papir (veličine dna) i onda raspodelila i utabala podlogu, stavila u frižider na par sati a pre stavljanja drugog sloja onda sam i kružno obložila posudice.


Želatin sam stavila u malo limeno lonče, prelila sa 4 kašike vode i ostavila 10-ak minuta da nabubri. Za to vreme sam u manjoj činiji umutila pavlaku a u većoj prvo sam sir, zatim dodala šećer i vanilin šećer, pa kada je postalo kremasto i umućenu pavlaku. Meni je sve to i ovako bilo čvrsto i mislim da je moglo proći i bez želatina ali ajde sad... Lonče sa želatinom sam stavila na ringlu i mešala tek da se otopi (nikako da provri). Vruć želatin sam sipala u smesu od sira, stalno miksajući pa je raspodelila u posudice, malo lupila da se sve poravna, umotala svaku u alu foliju i stavila preko noći u frižider.
Sledećeg dana pažljivo sam izvadila čiz kejkove pomoću onih papirnik trakica, skinula i ostale papire i servirala.


Neke sam servirala sa slatkim od aronije, neke sa slatkim od smokvi a za ovaj veći kolač koristila sam crveni grejp koji sam isekla na kolutove, stavila u tiganj sa 2 kašike meda i malo ga tako karamelizovala a onda prohladila i stavila preko kolača sa sve super finim saftom od meda i grejpa koji se stvorio.


Napomena: Meni je kora kod ovog većeg kolača deblja jer sam ja pravila dve manje posudice i jednu veću a kasnije mi je preteklo i fila tako da mislim da je ova količina taman dovoljna za 4 manje i jednu ovu veću posudu... Naravno da se može praviti i jedan veći kolač.


3 comments:

Unknown said...

Meni omiljeni i savršen kao ljetni desert.

Unknown said...

naj bolji ,,cizkejk,, ikada

jubistacha said...

Ni ja ne volim želatinu u kremama, zato i kada radim cheesecake, pečem ga. Podloga je slična kao tvoja, a gornji dio kreme se peče. Nama je cheesecake odličan i brz kolač koji se često nađe na stolu!

Post a Comment