Kasato sladoled / Cassata Ice-cream


Potrebno je:
(za činiju zapremine 1 l)

150 ml slatke pavlake
100 g šarenog, kandiranog voća
1 kašiki prah šećera



Način pripreme:
Činiju u kojoj ću praviti kasato sam stavila u friz da se dobro ohladi.
Napravila sam sladoled od vanile i čokolade i stavila sam ih u friz (posle mešanja u aparatu za sladoled) da se dodatno malo stisnu.
Celu činiju sam obložila sladoledom od vanile, uz sve ivice, u sloju od 2-3 centimetra pa vratila u friz na 1-2 sata da se stisne.


Onda sam preko toga obložila sloj sladoleda od čokolade (ostavivši u sredini veći otvor za punjenje) i opet sve dobro zamrzla.
Umutila sam slatku pavlaku sa šećerom, dodala kandirano voće i ovom smesom napunila sredinu kasata, dobro pritisla, prekrila folijom i ostavila preko noći u frizu da se sve dobro stegne a onda servirala.
Prilikom serviranja činiju okrenite na tanjir za serviranje, prekrite vrelim peškirom, malo sačekajte a onda lagano odvojte činiju od sladoleda. (ili pre pravljenja sladoleda činiju obložite providnom folijom pa stavljajte sladoled i onda kasnije samo izvadite sladoled sa sve folijom, stavite na tacnu i skinete foliju).
Po želji ukrasite i servirajte sa malo svežeg bobičastog voća.

  

Savet: Predlažem da pravite sladoled po sladoled, da vanilu stavljate u dva navrata jer će u prvom cugu krenuti blago da klizi na dole pa je potrebno kada prvi sloj stavite i činiju odložite u friz posle nekih 40 minuta da "podignete" sladoled koji je sklizio i da nanesete drugu sloj kako bi debljina svuda bila jednaka. Sa čokoladom posle manje-više nema tih problema ali isto nije loše jednom malo "doraditi" otvor.


2 comments:

Laka kuharica said...

Ne mogu reči da sam ljubiteljica, ali uživam u tvojoj prezentaciji, kao i svaki put!:)

Branka - byB said...

Kasato mi je nekada bila omiljena sladoledna poslastica, krasna je i u tvojoj izvedbi, odlično i jako lijepo !

Post a Comment