Čokoladni sladoled i korneti za sladoled


Čokoladni, kremasti, sladoled

Potrebno je:

2 jaja
2 kašike šećera
250 ml spatke pavlake
1 šipka vanile
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike kako praha



Način pripreme:
Slatku pavlaku sam umutila u čvrst sneg. Zatim sam odvojila žumanca od belanca i prvo dobro umutila belanca, dodala šećer i vanilu, dodala i žumanca i sve dobro umutila. Dodala sam onda otopljenu čikoladu i kakao pa opet sve dobro umutila, dodala slatku pavlaku i kada se sve fino povezalo izlila u posudu za friz i stavila u zamrzivać na 5-6 sati a najbolje preko noći.


Čokoladni "korneti" za sladoled

Potrebno je:
(za 9 korneta)

2 belanca
100 g prah šećera
3 kašike mleka
1 kesica vanilin šećera
mrva soli
80 g brašna
20 g kakao praha
40 g putera


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam šećer, mleko, belanca, vanilin šećer i mrvu soli pa mikserom dobro umutila. Dodala sam zatim brašno pomešano sa kakao prahom i nastavila sa mućenjem a nešto kasnije i otopljen puter. Mutila sam dok sve nije postalo fino glatko.


Pripremila sam jednu krpu i na nju stavila oklagiju oko koje ću praviti "kornete"
Pred prvi "kornet" tiganj za palačinke sam namazala sa malo putera, na sredunu istresla kašiku testa i što ravnomernije razmazala u krug prečnika oko 15 cm (ja sam to radila sa jednom malom špahtlicom koju imam a može ja mislim i onom šrahtlom za vađenje torti, ako nije baš velika). Tiganj sam onda stavila na ringlu, ukljućila na 7 (od 9) i pekla par minuta tj. dok ivice blago nisu krenule da rumene, onda sam nežno odvojila kornet, okrenula ga i još kratko zapekla sa druge strane a onda sklonila tiganj sa vatre, isključila ringlu, prebacila kornet na oklagiju i krpom ga pritisla da poprimi oblik i tako ga držana nekih 30-ak sekundi. A onda odložila sa strane da se hladi a krenula sa pravljenjem sledećeg... Znači kašika testa na tiganj, sada se ono već polako topi pa je malo lakše razmazati ravnomerni krug, onda stavljanje na ringlu, uključivanje ringle i sve znači tako ponavljati dok imate testa. ja sam imala smese za 9 korneta.
Kornete koje ne utrošite odmah odložite u limenu kutiju do upotrebe.

2 comments:

Laka kuharica said...

Sladoled od čokolade najmiliji mi je i samo si mislim kako je ovaj odličan. Pogotovo kada se nalazi u ovakvom kornetu!

KuvaricaGR said...

Ne Znam ako takav kornet pomogne da jedemo slaeoled. Ako malo od toga secemo ostace nam sladoled u ruci:-( bilo bi lepse da su prqgi korneti, koristeci kalupe ili fojl.

Post a Comment