Sladoled od pistaća


Sladoled sa karakterom... jako lep, fin, kremast, poseban...


Potrebno je:
(za 3 osobe)

300 ml mleka
3 kašike šećera
100 g mlevenih, očišćenih, pistaća
3 žumanca
ekstrakt vanile
ekstrakt badema
250 ml slatke pavlake
70 g seckanih, očišćenih, pistaća


Način pripreme:
U šerpicu sam stavila mleko, šećer i mlevene pistaće pa na laganoj vatri kuvala do vrenja. Onda sam procedila mleko, dobro pritiskajući pistaće da što više arome ode u mleko i vratila na ringlu da provri a onda u laganom mlazi dodala u predhodno umućemna žumanca. Sve sam vratila u šerpicu i na laganoj vatri, stalno mešajući, kuvala dok smesa blago nije krenula da se zgušnjava.


Preručila sam sve u činiju i stavila u frižider da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
Umutila sam slatku pavlaku pa dodala dobro ohlađenu smesu jaja, mleka i pistaća... a zatim i ekstrakt vanile i badema. Sve dobro promešala i sipala u aparat za sladoled.


Hladila sam nekih 20 minuta a onda dodala seckane pistaće i kada se sve već vidno zgusnulo preručila u posudu za friz i ostavila par sati u istom da se stisne.
Pri serviraju od gore možete staviti još malo seckanih pistaća.


Ako želite onu baš zelenu pistać boju možete dodati malo zelene boje za kolače.

5 comments:

Laka kuharica said...

Ti si se odvažila i napravila divan sladoled. Ja sam ga gledala, gledala, ali nikako da krenem jer bih trebala pastu od pistacija, a to nemam gdje kupiti. Mogla sam i ovako napraviti i sigurna sam da je jako fini, ali me previše podsjeća na vanilin sladled s dodatkom pistacija, pa sam odustala. Kako bilo, izgleda za polizati. :))

Unknown said...

Meni omiljeni ali ga je jako teško kupiti a da ima stvarno okus po pistacija stoga bi ga baš mogla napraviti po tvom receptu. Predivno kremasto izgleda.

Radoznala said...

Ovo se mora isprobati,primamljivo izgleda

What's for dessert? said...

Najdraži okus sladoleda!

culinary postcards said...

Savršeno!

Post a Comment