Pasta školjke sa ćufticama / Pasta shells with meatballs


Jelo koje zahteva malo više vremena i petljancije ali gotovo sve se radi u jednom tiganju a i paradajz sos se može napraviti ranije pa je onda sve brže (ja uvek imam par posudica ovog sosa u frizu i onda samo kad treba dodam još malo koncentrovanog paradajza i belog luka i milina).
Krajnji rezultat je savršenstvo bez mane ako pitate našu decu :)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

250 g pasta shells (velikih "školjkica")

za ćuftice:
1 veliki svinjski file
1 glavica crvenog luka
1 jaje
malo hlebnih mrvica (prezli)
morska so, biber
malo suvog peršuna

za paradajz sos:
2 veze mladog, crnog, luka
1 kg svežeg paradajza
2 kašike koncentrovanog paradajza
200 ml soka od paradajza
2 čena belog luka
malo šećera (po potrebi)
malo maslinovog ulja
morska so, biber

i još:
200 g gaude



Način pripreme:
Priprema ćuftica: Svinjski file sam odvojila od žilica, stavila u električnu seckalicu i dobro smiksala. U meso sam onda dodala sitno seckan crveni luk, jaje, prezle, so, biber, peršun list i sve dobro promešala pa pravila male kuglice (ćuftice). 
Na malo maslinovog ulja u velikom tiganju (koji može i u rernu) propržila sam ćuftice sa svih strana a onda ih izvadila na tanjir a u istoj masnoći krenula da pravim paradajz sos.



Priprema sosa od paradajza: Dodala sam malo maslinovog ulja u tiganj pa prodinstala sitno seckan mladi luk. Kada je omekšao dodala sam koncentovani paradajz i stalno mešala a malo kasnije i oljušten, od semena očišćen, i iseckan paradajz i nastavila sa dinstanjem dok nije omekšao. Na pola puta dodala sam i malo soka od paradajza. Kada se sos fino zgusnuo i bio skoro gotov dodala sam i sitno seckan beli luk, malo soli, šećera (ako vam je kiseo) i bibera.



Priprema paste: Pastu sam stavila u dosta ključale, slane, vode, kuvala 12 minuta... treba da bude al dente (tj. da joj malo fali da bude skuvana... pazite da se ne prekuva) a onda rupičastom kašikom izvadila na veliku tacnu tako da se ne dodiruju tj. da nisu jedna u drugoj... i ostavila par minuta da se prohlade.



Polovinu paradajz sosa sam izvadila iz tiganja i sad svaku "školjkicu" sam punila sa malo paradajz sosa, malo rendanog sira i ćufticom i ređala u paradajz sos u tiganju.  Kada sam poređala sve školjkice prelila sam malo vode preko paradaj sosa (jer je bio prilično gust a potrebno je da ima malo tečnosti da se pasta skuva do kraja ali ne puno da posle ne bude supica u tiganju). Tiganj sam prekrila alu folijom i stavila u rernu na 200 stepeni na nekih 30 minuta. Posle tog vremena otklopila sam i još 10 ak minuta pekla (da se sos opet zgusne) a onda u svaku školjkicu stavila još malo sira i samo kratko zapekla da se istopi.
Ostavila sam 5 minuta da pasta malo "dane dušom" a zatim je servirala.



Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

8 comments:

Jafi said...

Odlično :)

Ana @ Prstohvat soli said...

Savrsenstvo!

Bite my cake said...

uh što je ovo dobro!

Unknown said...

Odlicno izgleda!

Petra Kranjica said...

Sječam se kada sam mm donjela na poklon iz Italije ove velike školjkice. Skuhao ih je on i napunio ali me zamolio da ih više nikada ne donesem jer je petljao oko ručka kao nikada do sad.
Ovo genijalno izgleda!

Branka - byB said...

Ovo jelo mi je jako dobro, a posebno mi se sviđa što su ćuftice u velikim pasta-školjkicama, dekorativno i ukusno !

prekratakdan said...

Odlično dekorativno izgleda i vjerujem da je ukusno

Alba said...

Jao, pa ovo je prelepo.. Mnjam, mnjamm :)

Post a Comment