Hrana za najmlađe: Kašica od amaranta i jabuke


Kada su naša deca krenula da otkrivaju svet hrane koja nije mleko ja nisam imala pojma da postoje amarant, proso, heljda, quinoa... Znala sam za pirinač i griz...za kupovne, pripremljene papice za bebe koje se pomešaju sa mlekom i... to je bilo to... 

Međutim, kasnije, otkrila sam čitav jedan novi svet super finih namirnica, super zdravih namirnica. među njima je i amarant... 
Više o amarantu, i mom prvom susretu sa njim, možete pročitati ovde, a i još jednu ideju za fini puding od amaranta ako je dete krenulo da jede koštunjave plodove i med možete naći ovde.
Ova kašica sa amarantom i jabukama treba da vam bude samo ideja, umesto jabuke možete staviti krušku ili u već kuvan amarant da umešate smiksanu bananu ili neko drugo voće koje dete voli. A možete napraviti i slanu varijantu sa miksanim brokolijem ili šargarepom ili, ili...



Potrebno je:
(6-9 meseci)

1 jabuka zlatni delišes
60 ml amaranta
120 ml izvorske vode
eventualno malo smeđeg šećera (ako je dete veće i već koristi)
eventualno malo cimeta (ako je dete veće i već ga koristi)



Način pripreme:
Jabuku sam iseckala na manje kockice, prelila sa 120 ml vode i kuvala 15-ak minuta tj. dok fino nije omekšala. Onda sam je izvadila, stavila u električnu seckalicu i smiksala a u vodu u kojoj se jabuka kuvala stavila sam amarant i kuvala ga nekih 20-ak minuta povremeno mešajući.



Pire od jabuke koji se dobije u ovoj fazi može biti među prvim slatkim obrozima bebama... prvo ređi kao sok a onda kasnije i kao kašica.
Kada se amarant skuvao dodala sam pire od jabuke, sve dobro promešala i još kratko kuvala.



Ako ćete dodavati šećer i cimet (za stariju decu) to sad uradite.
Servirajte sa malo sačuvanih kuvanih "kockica" jabuke... a i ako je dete veće jabuku i ne morate miksati već možete dodati tako kockice.



Napomena: U početku amarant možete samleti u električnom mlinu pa onda skuvati kašicu a kasnije davati ovako u zrnu jer ima specifičnu strukturu.

 

Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

5 comments:

Laka kuharica said...

Koristim i volim amaranth, ali, baš kao i ti u vrijeme malih klinaca nisam imala pojma. Znala sam za proso jer ga ovdje oduvijek jedemo, ali nešto drugo ..... Ovo je zaista odličan prijedlog za mame s malom djecom. Ali, i za stare osobe koji imaju koje kakvih zdravstvenih problema.

Anonymous said...

Olja, svaka cast na ovoj inicijativi sa receptima za decu. Ja sam postala mama sa oho-ho godina, ali i sa prilicno izgradjenim konceptomm ishrane, pa pokusavam da to prenesem i na sina. Papice tipa plazma plus mleko, ili one sto se zavrsavaju na -lino nikad nije jeo, poceli smo sa povrcem kuvanim na paru. Kao sto znas, on volii sve sto je braon i ima cokoladu u sebi, to mu ne uskracujem, jer zna za meru, a trudim se da uvek ima sveze pripremljenu hranu bez aditiva. Nadam se da ce tvoji recepti i saveti stici do puno puno mama!

Anonymous said...

Bravo da se neko setio inajmladjih!

Tamara said...

mljac, ovo i mi veliki volimo

Branka - byB said...

Ovakva kašica će se sigurno svidjeti malenima, a sviđa se i meni :)

Post a Comment